Kotleciki z ziemniaków z cukinia i boczkiemsos z duszonego boczku
Składniki: 1 ziemniak 1 cukinia 150g boczku 250ml śmietanki 30% 1 pomidor masło olej do smażenia świeży tymianek świeży rozmaryn natka pietruszki kurkuma papryka słodka sól, pieprz czosnek granulowany mąka pszenna bułka tarta
Przygotowanie: 100g boczku kroimy w mała kostkę i zrumieniamy go na patelni z łyżka masła. Kroimy cukinię w kostkę i dusimy na oliwie do miękkości. Gotujemy ziemniaka w osolonej wodzie, a następnie tłuczemy na gładką masę - dodajemy podsmażony boczek i cukinię, doprawiamy świeżym rozmarynem, natką pietruszki, solą, pieprzem, kurkumą i słodką papryką. Mieszamy z odrobiną mąki i bułki tartej. Z masy formujemy małe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto z obu stron. Pozostały boczek kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na gorącą patelnię, wytapiamy przez 3 minuty, a następnie dodajemy śmietanę i redukujemy do uzyskania dość gęstego sosu. Doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami. Pomidora grillujemy na patelni z kilkoma gałązkami świeżego tymianku. Prezentacja: Na talerz wykładamy sos z boczek, następnie kotleciki, dekorujemy grillowanymi pomidorami i gałązkami tymianku.