Eklery z kremem śmietankowym i jagodami
Ciasto parzoneSkładniki:250 ml wody 250 ml mleka 3,2% 250 g masła szczypta soli 275 g mąki pszennej 7 jajek
Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190°C. W rondlu zagotowujemy wodę, mleko, masło i dodajemy szczyptę soli. Szybko wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Podgrzewamy przez minutę, ciągle mieszając, aż masa zacznie odchodzić od ścianek rondla. Zdejmujemy z ognia. Przekładamy masę do miski i dokładnie studzimy. Dodajemy po jednym jajku, bardzo dokładnie miksując po dodaniu każdego. Mieszamy, aż masa stanie się gładka. Wkładamy ciasto do rękawa i wyciskamy podłużne ciastka, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu wyjmujemy eklery z piekarnika, lekko studzimy i przy pomocy noża do chleba przekrawamy eklery wzdłuż na pół.
Krem
Składniki: 1 opakowanie 250 g serka mascarpone 2 żółtka 200 g śmietana 30% cukier puder do smaku 1/2 laski wanilii 200 g jagód
Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na jasną, gładką masę. Z laski wanilii, przy pomocy noża, wyjmujemy ziarna, dodajemy do masy żółtkowej. Następnie dodajemy serek. W osobnej misce ubijamy na sztywno śmietanę, obie masy delikatnie łączymy ze sobą.
Glazura:
Składniki: 50 ml wody 70 g cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady 50 ml śmietanki 30%
Przygotowanie: Cukier rozpuszczamy w wodzie, doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy czekoladę i mieszamy, podgrzewając na małym ogniu, aż czekolada całkowicie się roztopi, a masa będzie gładka. Pod koniec podgrzewania dodajemy śmietankę. Mieszamy, lekko odparowujemy i zdejmujemy z ognia.
Prezentacja: Eklery nadziewamy kremem, do środka wkładamy jagody, przykrywamy drugą połówką ciasta. Polewamy glazurą.