Curry:
-Pasta curry – 1 łyżka
-papryka czerwona – 1 sztuka
-czosnek – 2 ząbki
-sos sojowy – 2 łyżki
-trawa cytrynowa – 1 sztuka
-garam masala – 2 szczypty
-kolendra – pól pęczka
-olej kokosowy – 2 łyżki
-cebula czerwona
-sos rybny - 4 łyżki
-liście kaffiru – 4 sztuki
-cukier kokosowy – 1 łyżka
-mleko kokosowe – 2 puszki
Olej kokosowy rozgrzej w garnku i przesmaż pastę curry. Dodaj sos rybny i sos sojowy, wymieszaj. Dodaj cebulę pokrojoną w słupki, czosnek w plastrach, paprykę i fasolkę szparagową, następnie zalej mlekiem kokosowym, wrzuć trawę cytrynową, liście kaffiru i garam masala oraz posiekaną kolendrę i gotuj pod przykryciem przez około godzinę. Na koniec dopraw sokiem z limonki.
Kurczak z sosem orzechowym:
-pierś z kurczaka
-patyczki do szaszłyka
-sos sojowy
-pieprz
-kurkuma
-orzeszki ziemne lub masło orzechowe
-sos rybny
-cukier kokosowy
Kurczaka pokrój w większą kostkę i zamarynuj w kurkumie, sosie sojowym i pieprzu. W tym czasie przygotuj sos orzechowy: orzeszki zmiksuj na masło orzechowe, dodaj sosu rybnego i cukru a następnie wymieszaj. Kurczaka nadziej na patyczki do szaszłyka i usmaż na patelni grillowej z każdej strony tak, aby się zarumieniły i były soczyste w środku.
Krewetki w cieście:
-szklanka maki
-1 jajko
-sól do smaku
-mleko
-krewetki
-olej
Mąkę, mleko, jajko i sól wymieszaj w misce. Krewetki obierz i oczyść a następnie zanurz w cieście a następnie wrzuć na głęboki olej.
Cukinia faszerowana:
-mięso mielone
-sól
-ryż
-cukinia
-pieprz
Cukinię pokrój na 3 lub 4 części, wydrąż i nafaszeruj ugotowanym ryżem i mięsem mielonym z przyprawami. Piecz w piekarniku przez około 40 minut w 200 stopniach.
Ziemniak zapiekany:
-ziemniaki
-śmietana
-twaróg lub riccota
-sól, pieprz
-szczypiorek
Ziemniaka ugotuj , wydrąż i wrzuć do piekarnika, aż skórka zrobi się chrupiąca. Śmietanę, twaróg lub ricottę wymieszaj ze szczypiorkiem i nafaszeruj ziemniaka.
Guacamole
-awokado
-cebula czerwona
-pomidor
-papryka czerwona
-kolendra
-sok z limonki
-sól, pieprz
Paprykę, cebulę i pomidora pokrój w drobną kostkę, Awokado rozdrobnij widelcem, dodaj sok z limonki i pozostałe składniki, Wymieszaj.
Carpaccio z pomidorami i mozzarellą:
-pomidor
-mozzarella
-sól, pieprz
-bazylia świeża
Pomidora i mozzarellę pokrój w plastry. Poprzekładaj, polej oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem i świeżą bazylią