Patrycja Rygusiak Perliczka w owocach i białym winie.

_JW_7410Patrycja 3A.jpg
_JW_7410Patrycja 3A.jpg

Patrycja Rygusiak

Perliczka w owocach i białym winie.

Składniki:

- Perliczka

-Śliwki kalifornijskie suszone (garść)

-2 śliwki

-pół jabłka

-5 łyżek miodu

-masło klarowane

-morele suszone (garść)

-Bułka tarta (pół szklanki)

-szklanka białego wina

-wątróbka (garść)

-miód akacjowy

-oliwa z oliwek

-natka pietruszki

-sól

-jeżyny

-czerwona cebula

-sok z połowy cytryny

Przed rozpoczęciem gotowania nagrzej piekarnik na 190 st C bez termoobiegu. Blaszkę przetrzyj oliwą z oliwek.

1. Przygotuj marynatę: pół szklanki oliwy z oliwek, całego pęczka natki i dopraw solą wedle uznania.

2. Perliczkę umyj, odetnij głowę i łapy a następnie usuń pozostałości piór i wypatrosz bardzo dokładnie i natrzyj marynatą z oliwy, pietruszki i soli. Jeśli podczas tej ostatniej czynności uszkodzisz woreczek żółciowy, wówczas nie wykorzystuj wnętrzności, ponieważ będą gorzkie.

3. Na patelni rozgrzej masło klarowane, wsyp bułkę tartą i podpraż. Zalej białym winem a następnie dodaj pokrojone śliwki kalifornijskie, jeżyny i morele. Podduś chwilę a następnie dolej miodu. Na drugiej patelni podsmaż wątróbkę, dodaj do reszty farszu i wymieszaj.

4. Wypełnij poprzednio przygotowaną perliczkę farszem i zamknij szczelnie za pomocą szpikulców lub patyczków do szaszłyka. Nóżki możesz związać sznurkiem wówczas będą ładnie wyglądać.

5. W takcie pieczenia nie zapomnij o przewracaniu perliczki na drugą stronę i podlewaniu masłem/sosem które będzie na blaszce.

6. Na patelni rozgrzej masło klarowane, usmaż pozostałości z perliczki (np. szyja)

Cebulę czerwoną przekrój na pół (nie obieraj) i wrzuć na patelnię. Podsmaż dość mocno. Dolej białego wina i zredukuj sos. Dodaj pokrojone jabłko, śliwki przekrojone na pół, sok z połowy cytryny wiśnie, jeżyny i kalifornijskie. Podduś i redukuj, aż zrobi się z tego coś w rodzaju dżemu. Wyjmij te ładniejsze kawałki owoców i zostaw do dekoracji. Wyjmij również kawałki perliczki, resztę zmiksuj na puree.

7. Przygotuj paterę. Rozetrzyj puree z jednej strony i udekoruj kawałkami wcześniej wyjętych owoców. Perliczkę połóż obok i polej niewielką ilością tłuszczu z blachy.

Smacznego ;)

podziel się:

Pozostałe wiadomości