-200 g białej czekolady
-200 g sera gorgonzola
-200 ml śmietany 36%
-150 g mąki
-50 g cukru
-100 g masła
-białe wino 100 ml
-50 ml whisky
-1 żółtko z jajka
-100 g winogrona zielonego, 100 g winogrona czerwonego
-gruszki
Ciasto na kruszonkę: 150 g mąki, dodajemy cukier, 100 g masła pokrojonego w kostkę, szybko urabiamy, dodajemy na koniec żółtko, urabiamy do końca, wstawiamy na 10 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto kruszymy, dajemy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni, pieczemy 6 minut, następnie mieszamy kruszonkę, znowu na 6 minut do piekarnika, znowu mieszamy i znowu to samo po 6 minutach. Wyciągamy kruszonkę z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Jeśli kruszonka ostygła, rozdrabniamy ją przecierając przez dłonie.
Gruszkę kroimy na 4 kawałki, usuwamy gniazdo z nasionami i szypułkę. Dajemy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, pieczemy ok 15 minut, następnie polewamy gruszkę łyżką whisky i pieczemy przez kolejne 15 minut, po czym ją wyciągamy.
Sos: 200 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W garnku gotujemy śmietanę, dodajemy ser gorgonzola, rozpuszczamy ser w śmietanie, po czym dodajemy białą czekoladę, redukujemy do zagęszczenia. Do smaku można dodać jeszcze trochę sera i czekolady wedle uznania.
Białe winogrono pieczemy w piekarniku ok 5 minut, czerwone winogrono kroimy na pół i dusimy w białym winie. Tak przygotowane produkty komponujemy na talerzu wedle uznania.