Patrycja i Mateusz : Pieczona gruszka z sosem z gorgonzoli i winogronami

Niebiescy
Niebiescy

-200 g białej czekolady

-200 g sera gorgonzola

-200 ml śmietany 36%

-150 g mąki

-50 g cukru

-100 g masła

-białe wino 100 ml

-50 ml whisky

-1 żółtko z jajka

-100 g winogrona zielonego, 100 g winogrona czerwonego

-gruszki

Ciasto na kruszonkę: 150 g mąki, dodajemy cukier, 100 g masła pokrojonego w kostkę, szybko urabiamy, dodajemy na koniec żółtko, urabiamy do końca, wstawiamy na 10 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto kruszymy, dajemy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni, pieczemy 6 minut, następnie mieszamy kruszonkę, znowu na 6 minut do piekarnika, znowu mieszamy i znowu to samo po 6 minutach. Wyciągamy kruszonkę z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Jeśli kruszonka ostygła, rozdrabniamy ją przecierając przez dłonie.

Gruszkę kroimy na 4 kawałki, usuwamy gniazdo z nasionami i szypułkę. Dajemy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, pieczemy ok 15 minut, następnie polewamy gruszkę łyżką whisky i pieczemy przez kolejne 15 minut, po czym ją wyciągamy.

Sos: 200 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W garnku gotujemy śmietanę, dodajemy ser gorgonzola, rozpuszczamy ser w śmietanie, po czym dodajemy białą czekoladę, redukujemy do zagęszczenia. Do smaku można dodać jeszcze trochę sera i czekolady wedle uznania.

Białe winogrono pieczemy w piekarniku ok 5 minut, czerwone winogrono kroimy na pół i dusimy w białym winie. Tak przygotowane produkty komponujemy na talerzu wedle uznania.

podziel się:

Pozostałe wiadomości