Oliwia Taborska: Polędwiczka wieprzowa w miodowej panierce

Oliwia Taborska: Polędwiczka wieprzowa w miodowej panierce
Oliwia Taborska: Polędwiczka wieprzowa w miodowej panierce

Polędwiczka wieprzowa w miodowej panierce, sos malinowy, ciasto ziemniaczane, sałatka z pomidorów koktajlowych i roszponki

Składniki główne:

ok. 150 g polędwiczky wieprzowej 150 ml czerwonego wytrawnego wina oliwa z oliwek kilka gałązek świeżego rozmarynu 2 ząbki czosnku 1 posiekana cebula sól świeżo mielony pieprz papryka słodka pierz cayenne kmin rzymski 2 łyżki miodu olej rzepakowy do smażenia ok. 100 g malin 1/2 limonki kilka listków mięty szczypiorek ząbek czosnku sos Worchestershire oliwa z oliwek 2-3 pomidory koktajlowe 1/3 posiekanej papryczki habanero sól 1 łyżeczka miodu

½ limonki oliwa z oliwek pomidory koktajlowe roszponka bazylia mięta szczypiorek sól

Przygotowanie:Wykonanie polędwiczki:

Sporządzamy marynatę z oliwy, oliwą, rozmarynu, czosnku i cebuli oraz wina. Wkładamy mięso, dokładnie nacieramy i marynujemy przez kilka godzin. Po tym czasie wyjmujemy z marynaty, osuszamy przy pomocy papierowego ręcznika, następnie smarujemy miodem i wkładamy na rozgrzany na patelni olej. Smażymy do momentu, aż będzie soczysta, ale nie surowa.

Wykonanie sosu malinowego: W misce umieszczamy: maliny, skórkę startą z ½ limonki, kilka listków mięty, kilka gałązek posiekanego szczypiorku, ząbek czosnku, kilka kropli susu Worchestershire do smaku, oliwę z oliwek, pomidory koktajlowe, posiekaną papryczkę habanero i miód. Blendujemy, a gęstość regulujemy oliwą z oliwek. Przyprawiamy solą. Na koniec przecieramy sos przez sito, żeby pozbyć się pestek z malin.

Wykonanie sałatki z pomidorów koktajlowych i roszponki: Roszponkę i pomidory wkładamy do miski. Drobno siekamy szczypiorek, miętę i bazylię. Dodajemy sól, skrapiamy sokiem z limonki, na koniec odrobiną oliwy. Wszystkie składniki mieszamy.Prezentacja: Na talerz wykładamy sos z malin, na nim układamy pokrojoną w grube plastry polędwiczkę. Z boku umieszczamy ciepłe ciasto ziemniaczane i sałatkę.Ciasto ziemniaczane: ok. 4-5 dużych ziemniaków (nie mogą być wczesne) cebula dymka szczypiorek czosnek rozmaryn 3-4 jajka 1/3 jogurtu greckiego parmezan lub inny intensywny w smaku ser ½ łyżeczki sody oczyszczonej sól, świeżo mielony pieprz ok. 1 szklanka mąki, typ 450 lub 500 ¼ dużej kostki stopionego masła 4 pomidory koktajlowe do ozdobyPrzygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni. Okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia. Ziemniaki obieramy i ucieramy na dużych oczkach. Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy je z jogurtem i stopionym, chłodnym masłem, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy posiekany szczypiorek, rozmaryn, czosnek i cebulkę. Całość mieszamy. Ser trzemy na tarce o drobnych oczkach, mąkę przesiewamy wraz z sodą oczyszczoną. Ser i mąkę dodajemy do masy, mieszamy, a następnie łączymy z utartymi ziemniakami. Pod koniec dodajemy 1/3 ubitego na pianę białka. W zależności od ziemniaków może wystąpić potrzeba dodania większej ilości mąki. Całość mieszanki wlewamy do blachy jak na tort, ozdabiamy połówkami pomidorów koktajlowych i pieczemy przez ok. 30 minut. Ciasto podajemy gorące.

podziel się:

Pozostałe wiadomości