Składniki:
- 200 g tofu
- 100 g mleka sojowego
- 30 g cukru waniliowego
- łyżka cukru białego
- sos sojowy jasny
- olej rzepakowy
- orzechy nerkowca
- szczypta soli dobrej jakości (np. himalajska)
- łyżka miodu
- ciekły azot
Zblenduj na gładko tofu, mleko sojowe, cukier waniliowy i biały, miód oraz małą szczyptę soli, dla podkreślenia smaku tofu. Przelej do robota kuchennego i zacznij miksować na najszybszych obrotach, powoli przelewając do tego ciekły azot do chwili, gdy zrobi się konsystencja lodów. Wstaw do zamrażalnika.
Tofu pokrój w cienkie płatki, osusz je ręcznikiem i usmaż na głębokim oleju do kiedy uzyskają chrupiącą konsystencję i złoty kolor. Wyjmij i odsącz tłuszcz ręcznikiem.
Orzechy nerkowca upraż na patelni. Na talerz przełóż lody, chrupiące tofu,orzechy i troszkę sosu sojowego.