Ola Nguyen
Tartaletka kasztanowa z gorzką pomarańczą
składniki:
ciasto kruche:
- 100 g mąki krupczatki i trochę na posypanie blatu i formy
- 50 g masła
- 50 g kasztanów bez łupinek
- 25 g cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
Kasztany upiecz w rozgrzanym na 120 stopni piekarniku na 15 minut. Zmiel (w trybie pulsującym) w blenderze mąkę, cukier, kasztany oraz zimne masło pokrojone w kostkę. Formę nasmaruj masłem i podsyp mąką, następnie wyłóż cienko nią ciasto. Podziurkuj lekko spód ciasta, aby w piekarniku został płaski. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 20 minut lub mniej, do kiedy ciasto stanie się kruche i rumiane.
wypełnienie:
- 100 g ugotowanych kasztanów
- 30 g masła
- 30 g miodu lipowego
- 30 g śmietany 30%
- dwie łyżki likieru orzechowego
- 20 g gorzkiej konfitury z pomarańczy
- szczypta soli
- 20 g cukru
- listki mięty
Rozpuść masło na rozgrzanej patelni, wrzuć na nią 50 gramów pokrojonych drobno kasztanów, miód oraz likier i podsmażaj na średnim ogniu, do kiedy likier wyparuje i powstanie klejąca się masa.
Zmiksuj na gładko 50 g orzechów ze śmietaną, cukrem oraz szczypta soli.
Ciasto kruche wyłóż konfiturą, kremem, a wierzch bogato ustrój karmelizowanymi orzechami. Udekoruj listkami mięty.
Mus kasztanowy z kasztanowym churrosem
Mus:
- 60 g ugotowanych kasztanów
- 2 łyżki likieru orzechowego
- 60 g śmietany 36%
- łyżeczka cukru z wanilią
- 3 łyżki cukru
Kasztany zmiksuj na gładko z cukrem, likierem i trzema łyżkami śmietany. Resztę śmietany ubij i szpatułką wymieszaj ze zblendowanymi orzechami.
Churros:
- 50 g ugotowanych kasztanów
- 2 jaja
- 40 g cukru
- 50 g mleka
- 200 g mąki
- łyżeczka cukru waniliowego
- 80 g masła niesolonego
W blenderze zmiksuj na gładko cukier, mleko i kasztany. Podgrzej masło, wrzuć zmiksowaną papkę i wymieszaj ciasto drewnianą łychą na małym ogniu do chwili gdy ciasto stanie się jednolite, a na spodzie zacznie tworzyć powłoka. Odstaw na chwile do ostygnięcia, następnie wbij jajka i połącz je z ciastem parzonym. Gdy uzyskasz jednolitą konsystencję, przełóż do rękawa cukierniczego z grubą, gwieździstą końcówką. Do garnka nalej oleju do połowy jego wysokości i nagrzej do 210 stopni. Wyciśnij do oleju ciasta i gdy osiągniesz pożądaną długość odetnij ciasto nożyczkami namoczonymi w rozgrzanym oleju. Odwróć churrosa na drugą stronę gdy po jednej nabierze złotego koloru.
Przelej mus do kielicha, udekoruj posiekanymi kasztanami lub karmelizowanymi kasztanami, obok ułóż churrosa z owocami, np. malinami.
Biszkopt z kremem kasztanowym i karmelizowanymi kasztanami
Biszkopt:
- 3 jajka
- 90g cukru
-100g mąki tortowej
- szczypta soli
- łyżka cukru waniliowego
Nagrzej piekarnik na temperaturę 180 stopni. Oddziel żółtka od białek i ubij białka na sztywną pianę, powoli wlewając cukier. Do tej samej miski wlej żółtka i przesiej mąkę, następnie szpatułką delikatnie wmieszaj składniki w białko. Przelej ciasto do ringów z ułożonym wewnątrz paskami papieru do pieczenia, aby się przykleił do ścianek, ułożonymi na macie silikonowej. Piecz w piekarniku przez 20 minut lub krócej (sprawdź czy włożony patyczek jest suchy).
Krem kasztanowy:
- pół kubka śmietany 18%
- pół kubka kasztanów upieczonych
- łyżka likieru orzechowego
- trzy łyżki miodu lipowego
Zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę.
Namocz biszkopt (u mnie to była śmietana, ale polecam likier np. kawowy lub sok). Przełóż to kremem i karmelizowanymi kawałkami kasztanów i ułóż druga warstwę. Polej „tort” kremem i udekoruj owocami, pieczonymi kasztanami i miętą.