Ola Nguyen - Tartaletka, mus, biszkopt

_JW_9653Ola 10A.jpg
_JW_9653Ola 10A.jpg

Ola Nguyen

Tartaletka kasztanowa z gorzką pomarańczą

składniki:

ciasto kruche:

- 100 g mąki krupczatki i trochę na posypanie blatu i formy

- 50 g masła

- 50 g kasztanów bez łupinek

- 25 g cukru

- łyżeczka cukru waniliowego

Kasztany upiecz w rozgrzanym na 120 stopni piekarniku na 15 minut. Zmiel (w trybie pulsującym) w blenderze mąkę, cukier, kasztany oraz zimne masło pokrojone w kostkę. Formę nasmaruj masłem i podsyp mąką, następnie wyłóż cienko nią ciasto. Podziurkuj lekko spód ciasta, aby w piekarniku został płaski. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 20 minut lub mniej, do kiedy ciasto stanie się kruche i rumiane.

wypełnienie:

- 100 g ugotowanych kasztanów

- 30 g masła

- 30 g miodu lipowego

- 30 g śmietany 30%

- dwie łyżki likieru orzechowego

- 20 g gorzkiej konfitury z pomarańczy

- szczypta soli

- 20 g cukru

- listki mięty

Rozpuść masło na rozgrzanej patelni, wrzuć na nią 50 gramów pokrojonych drobno kasztanów, miód oraz likier i podsmażaj na średnim ogniu, do kiedy likier wyparuje i powstanie klejąca się masa.

Zmiksuj na gładko 50 g orzechów ze śmietaną, cukrem oraz szczypta soli.

Ciasto kruche wyłóż konfiturą, kremem, a wierzch bogato ustrój karmelizowanymi orzechami. Udekoruj listkami mięty.

Mus kasztanowy z kasztanowym churrosem

Mus:

- 60 g ugotowanych kasztanów

- 2 łyżki likieru orzechowego

- 60 g śmietany 36%

- łyżeczka cukru z wanilią

- 3 łyżki cukru

Kasztany zmiksuj na gładko z cukrem, likierem i trzema łyżkami śmietany. Resztę śmietany ubij i szpatułką wymieszaj ze zblendowanymi orzechami.

Churros:

- 50 g ugotowanych kasztanów

- 2 jaja

- 40 g cukru

- 50 g mleka

- 200 g mąki

- łyżeczka cukru waniliowego

- 80 g masła niesolonego

W blenderze zmiksuj na gładko cukier, mleko i kasztany. Podgrzej masło, wrzuć zmiksowaną papkę i wymieszaj ciasto drewnianą łychą na małym ogniu do chwili gdy ciasto stanie się jednolite, a na spodzie zacznie tworzyć powłoka. Odstaw na chwile do ostygnięcia, następnie wbij jajka i połącz je z ciastem parzonym. Gdy uzyskasz jednolitą konsystencję, przełóż do rękawa cukierniczego z grubą, gwieździstą końcówką. Do garnka nalej oleju do połowy jego wysokości i nagrzej do 210 stopni. Wyciśnij do oleju ciasta i gdy osiągniesz pożądaną długość odetnij ciasto nożyczkami namoczonymi w rozgrzanym oleju. Odwróć churrosa na drugą stronę gdy po jednej nabierze złotego koloru.

Przelej mus do kielicha, udekoruj posiekanymi kasztanami lub karmelizowanymi kasztanami, obok ułóż churrosa z owocami, np. malinami.

Biszkopt z kremem kasztanowym i karmelizowanymi kasztanami

Biszkopt:

- 3 jajka

- 90g cukru

-100g mąki tortowej

- szczypta soli

- łyżka cukru waniliowego

Nagrzej piekarnik na temperaturę 180 stopni. Oddziel żółtka od białek i ubij białka na sztywną pianę, powoli wlewając cukier. Do tej samej miski wlej żółtka i przesiej mąkę, następnie szpatułką delikatnie wmieszaj składniki w białko. Przelej ciasto do ringów z ułożonym wewnątrz paskami papieru do pieczenia, aby się przykleił do ścianek, ułożonymi na macie silikonowej. Piecz w piekarniku przez 20 minut lub krócej (sprawdź czy włożony patyczek jest suchy).

Krem kasztanowy:

- pół kubka śmietany 18%

- pół kubka kasztanów upieczonych

- łyżka likieru orzechowego

- trzy łyżki miodu lipowego

Zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę.

Namocz biszkopt (u mnie to była śmietana, ale polecam likier np. kawowy lub sok). Przełóż to kremem i karmelizowanymi kawałkami kasztanów i ułóż druga warstwę. Polej „tort” kremem i udekoruj owocami, pieczonymi kasztanami i miętą.

podziel się:

Pozostałe wiadomości