Ola Nguyen Podsmażane kluski śląskie na potrawce z warzyw

_5JW9736Ola 8B.jpg
_5JW9736Ola 8B.jpg

-2 bataty

-mąka pszenna kubek

-2 jajka

-cukinia

-2 pomidory

-pół cebuli białej, pół cebuli czerwonej

-oliwa

-3 ząbki czosnku

-pół papryki czerwonej

-bazylia, zioła prowansalskie

-sól, pieprz

-pietruszka natka

- ocet winny

Ziemniaki obierz, pokrój i ugotuj na miękko i przeciśnij przez praskę. Wbij 2 jaja do miski z ziemniakami, wymieszaj ze szczyptą soli, pieprzu i ziołami prowansalskimi i mąką, wyrób ciasto. Jeśli będzie mokre, to podsyp mąką. Wygnieć z nich małe kopytka z dziurką w środku. Wsadź do gotującej się wody, poczekaj, aż wypłyną na wierzch, odczekaj minutę i je odcedź. Następnie podsmaż je na gorącej patelni z odrobiną oliwy do kiedy skórka będzie chrupiąca.

Warzywa umyj i pokrój w kostkę. Wrzuć na gorącą patelnię z 3 łyżkami oliwy i pokrojoną cebulą, czosnkiem i papryką. Poczekaj aż zeszkli się cebula, wrzuć resztę warzyw i posyp ziołami prowansalskimi. Gotuj na średnim ogniu aż warzywa zmiękną al dente i dosyp posiekanej pietruszki zielonej, bazylię oraz dopraw solą i pieprzem.

Cebulkę czerwoną pokrój w ćwiartki, wstaw do naczynia żaroodpornego, wmasuj w nie szczyptę soli i łyżeczkę oliwy oraz dolej trzy łyżki octu winnego. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 185 stopni i piecz do kiedy będą miękkie, ale nierozpadające się.

Warzywa wyłóż na talerz na to połóż podsmażone kluski i upieczoną czerwoną cebulę.

podziel się:

Pozostałe wiadomości