-2 bataty
-mąka pszenna kubek
-2 jajka
-cukinia
-2 pomidory
-pół cebuli białej, pół cebuli czerwonej
-oliwa
-3 ząbki czosnku
-pół papryki czerwonej
-bazylia, zioła prowansalskie
-sól, pieprz
-pietruszka natka
- ocet winny
Ziemniaki obierz, pokrój i ugotuj na miękko i przeciśnij przez praskę. Wbij 2 jaja do miski z ziemniakami, wymieszaj ze szczyptą soli, pieprzu i ziołami prowansalskimi i mąką, wyrób ciasto. Jeśli będzie mokre, to podsyp mąką. Wygnieć z nich małe kopytka z dziurką w środku. Wsadź do gotującej się wody, poczekaj, aż wypłyną na wierzch, odczekaj minutę i je odcedź. Następnie podsmaż je na gorącej patelni z odrobiną oliwy do kiedy skórka będzie chrupiąca.
Warzywa umyj i pokrój w kostkę. Wrzuć na gorącą patelnię z 3 łyżkami oliwy i pokrojoną cebulą, czosnkiem i papryką. Poczekaj aż zeszkli się cebula, wrzuć resztę warzyw i posyp ziołami prowansalskimi. Gotuj na średnim ogniu aż warzywa zmiękną al dente i dosyp posiekanej pietruszki zielonej, bazylię oraz dopraw solą i pieprzem.
Cebulkę czerwoną pokrój w ćwiartki, wstaw do naczynia żaroodpornego, wmasuj w nie szczyptę soli i łyżeczkę oliwy oraz dolej trzy łyżki octu winnego. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 185 stopni i piecz do kiedy będą miękkie, ale nierozpadające się.
Warzywa wyłóż na talerz na to połóż podsmażone kluski i upieczoną czerwoną cebulę.