Ola Nguyen Perliczka a la Ola

_JW_7416Ola 3A.jpg
_JW_7416Ola 3A.jpg

Ola Nguyen

Perliczka a la Ola

Składniki na farsz:

- 3 śliwki (twardsze)

- 200 g ryżu basmati

- cztery łyżki sosu sojowego

- łyżka octu ryżowego

- cztery łyżki jogurtu naturalnego

- 200 g serc drobiowych

- 5g startego imbiru

- ząbek czosnku

- łyżka oleju o neutralnym smaku

- szczypta soli i pieprzu

mus śliwkowy:

-7g imbiru

- 2 śliwki

- masło

dodatki:

- jedna główka kapusty chińskiej

- 4 mini marchewki

- cebulka dymka

- śliwka

- ocet ryżowy

- 20 g masła

- sól i pieprz

Perliczkę wypatroszyć i usunąć pozostałości piór. Ryż przegotować we wrzącej osolonej wodzie przez 5 min, potem przepłukać zimną wodą. Serca drobiowe pokroić na pół i przesmażyć na patelni z pozostałością tłuszczu z perliczki i czosnkiem przez 4 minut na dużym. W misce wymieszać ryż, serca drobiowe, pokrojone w grubą kostkę śliwki, jogurt, sos sojowy, starty imbir, wyciekły tłuszcz z patelni po sercach, olej oraz sól i pieprz. Przełożyć farsz do wnętrza perliczki i zaszyć otwory. Drób nasmarować masłem, posypać solą i upiec w nagrzanym na 200 stopni piekarnik przez 45 minut. Co 15 minut bastować perliczkę masłem i wyciekłymi sokami.

Do wrzącej, osolonej wody wrzucić marchewkę, przekrojoną wzdłuż oraz liście kapusty i gotować przez 3 minuty. Warzywa obtocz w occie ryżowym z odrobiną pieprzu. Dymkę zblanszuj w solonym maśle.

Zblendować kawałki śliwki, które wcześniej zostały lekko podsmażone w maśle, oraz imbir. Udekorować talerz z perliczką warzywami, plasterkami śliwki, oraz musem.

Bon Appetit!

podziel się:

Pozostałe wiadomości