Ola Nguyen
Perliczka a la Ola
Składniki na farsz:
- 3 śliwki (twardsze)
- 200 g ryżu basmati
- cztery łyżki sosu sojowego
- łyżka octu ryżowego
- cztery łyżki jogurtu naturalnego
- 200 g serc drobiowych
- 5g startego imbiru
- ząbek czosnku
- łyżka oleju o neutralnym smaku
- szczypta soli i pieprzu
mus śliwkowy:
-7g imbiru
- 2 śliwki
- masło
dodatki:
- jedna główka kapusty chińskiej
- 4 mini marchewki
- cebulka dymka
- śliwka
- ocet ryżowy
- 20 g masła
- sól i pieprz
Perliczkę wypatroszyć i usunąć pozostałości piór. Ryż przegotować we wrzącej osolonej wodzie przez 5 min, potem przepłukać zimną wodą. Serca drobiowe pokroić na pół i przesmażyć na patelni z pozostałością tłuszczu z perliczki i czosnkiem przez 4 minut na dużym. W misce wymieszać ryż, serca drobiowe, pokrojone w grubą kostkę śliwki, jogurt, sos sojowy, starty imbir, wyciekły tłuszcz z patelni po sercach, olej oraz sól i pieprz. Przełożyć farsz do wnętrza perliczki i zaszyć otwory. Drób nasmarować masłem, posypać solą i upiec w nagrzanym na 200 stopni piekarnik przez 45 minut. Co 15 minut bastować perliczkę masłem i wyciekłymi sokami.
Do wrzącej, osolonej wody wrzucić marchewkę, przekrojoną wzdłuż oraz liście kapusty i gotować przez 3 minuty. Warzywa obtocz w occie ryżowym z odrobiną pieprzu. Dymkę zblanszuj w solonym maśle.
Zblendować kawałki śliwki, które wcześniej zostały lekko podsmażone w maśle, oraz imbir. Udekorować talerz z perliczką warzywami, plasterkami śliwki, oraz musem.
Bon Appetit!