Składniki:
- 1 seler naciowy
- 1 duże kaki
- 20 g startego imbiru
- 20 g startego galangalu
- 5 ząbków czosnku
- 30 g ostrej pasty chilli
- 10 g curry w proszku
- 40 g orzechów candlenut
- 40 g szalotki
- 3 łyżki ketchupu
- 3 łyżki sosu ostrygowego
- łyżka sosu sojowego ciemnego
- łyżeczka sosu rybnego
- łyżka cukru
- łyżka skrobi ziemniaczanej
- dwie łyżki octu ryżowego
- 1 duży krab
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki masła
- łyżeczka sosu sezamowego
- cebulka dymka
- kiść kolendry
Dokładnie oczyść kraba, blanszuj go, wyjmij górną skorupę, pokrój dół na 4 kawałki, a szczypce zgnieć nożem lub młotkiem, aby w trakcie gotowania sos mógł spenetrować mięso. Na rozgrzanym woku z olejem przesmaż na dużym ogniu pastę (raczej grudkowatą niż gładką) ze zmiksowanego imbiru, galangalu, orzechów, pasty chilli, szalotki oraz curry do chwili gdy pasta uwolni zapach. Następnie wrzuć pokrojony w romby seler naciowy (zostaw listki na pózniej), smaż przez minutę i wrzuć obrane i pokrojone w duże plastry kaki. Potem dodaj kraba, zakryj wok wieczkiem i duś na średnim ogniu przez 10 minut, do czasu gdy skorupa nabierze kolor czerwony. Dodaj pózniej ketchupu, sosu ostrygowego, cukru, masła, sosu sojowego i rybnego, octu, oleju sezamowego oraz pozostałe liście selera. Wymieszaj w oddzielnej misce trochę wody ze skrobią ziemniaczaną i wymieszaj z resztą dania. Dodaj pokrojoną dymkę i kolendrę. Ułóż wszystko na dużym talerzu.
2. Chilli Salted Egg Crab
Składniki:
- 35 g sosu chilli sambal
- 30 g orzechów candlenut
- 2 szalotki
- 5 ząbków czosnku
- łyżka sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki sosu rybnego
- łyżka sosu ostrygowego
- 5 świeżych liści curry
- łyżka oleju rzepakowego
- 80 g masła
- 5 żółtek z jaj ugotowanych na twardo
- pół kubka ikry z kraba
- 1 duży krab
- kiść kolendry
Dokładnie oczyść kraba, ugotuj go przez 11 minut, wyjmij górną skorupę, pokrój dół na 4 kawałki, a szczypce zgnieć nożem lub młotkiem, aby w trakcie gotowania sos mógł spenetrować mięso. Na rozgrzanym oleju w woku, na średnim ogniu rozpuść masło i usmaż do chwili uwolnienia aromatów, drobno pokrojoną szalotkę i czosnek oraz całe liście curry, następnie wrzuć mocno rozbite żółtka jaj. Mieszaj do czasu, gdy powstaną bąbelki i dodaj sosu rybnego, ostrygowego, pastę powstałą ze zmiksowania orzechów z sambalem. Wymieszaj ze wszystkim ikrę z krabów i smaż przez 3 minuty. Następnie wrzuć przygotowanego wcześniej kraba. Wymieszaj go z sosem i nałóż na duży talerz. Posyp kolendrą.