Składniki:
- pierś kaczki
- kolendra
- sos rybny
- mała główka kapusty
- cytryna
- sól
- pieprz
- pieprz cytrynowy
- śmietana 30%
- masło solone
-jajo
Pierś kaczki usmaż na zimnej patelni od strony skóry. Wytop z niej tłuszcz, odwróć na druga stronę i posyp szczyptę cukru na skórkę. Nasmaruj kaczkę sosem rybnym, posyp pieprzem cytrynowym i wstaw do piekarnika na 8 minut na 180 stopni, polewaj ją roztopionym masłem podczas pieczenia.
Oderwij od główki kapusty zbędne liście i przekrój ją na pół. Usmaż połówkę kapusty na gorącej patelni z masłem, na średnim ogniu i polewaj ją w trakcie gotowania masłem solonym. Smaż ją na jednej stronie do czasu, kiedy środek będzie miękki, sprawdź patyczkiem. Wyjmij ją z patelni, przekrój na pół, oderwij zewnętrzne liście, za mocno zwęglone liście i ułóż ją na talerzu tak, aby pokazać i zwęgloną i jasną stronę. Delikatnie wsadź między liście kapusty listki kolendry. Skrop cytryną do smaku. Ugotuj ćwierć pozostałej kapusty w osolonej wodzie. Kiedy będzie miękka, odcedź wodę. Zmiksuj kapustę z połową łyżeczki sosu rybnego, kilkoma kroplami cytryny, łyżeczką śmietany 30% oraz kolendrą. Żółtko jaja wsadź na 10 sekund do wrzącej wody i zmieszaj razem z przygotowanym sosem. Na kapustę połóż upieczoną pierś kaczki i polej sosem.