Składniki:
-Homar
-Liście limonki (kaffir)
-2 langustynki
-1 szalotka
-5 liści laurowych
-0,5 litra wywaru drobiowego
-8 skrzydełek kurzych
-Foie gras
-2 borowiki
-Garść kurek
-Tłuszcz gęsi
-¾ szklanki śmietany 30%
-2 średnie pomidorowy
-Szklanka mąki ryżowej
-Sól, cukier, pieprz espelette
-Pęk zielonej pietruszki
-sos sojowy jasny
Chipsy ze skóry kurczaka:
Odetnij jak największe płaty skóry ze skrzydełek kurzych, nasmaruj je sosem sojowym jasnym, rozłóż je między płaty papieru do pieczenia, ustaw na blacie i obciąż wszystko płaskim naczyniem żaroodpornym, aby chipsy się nie zagięły. Wstaw do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i piecz przez 20 minut.
Sos:
Na trzech łyżkach tłuszczu gęsiego usmaż, skrzydełka kurczaka, z których wcześniej rozebrałeś skórę. Kiedy uzyskasz mocno złoty kolor skrzydełek, zalej wszystko wywarem drobiowym i wrzuć pokrojoną szalotkę, langustynki, 3 ząbki czosnku, poćwiartowane pomidory oraz parę liści laurowych. Zredukuj do 1/5 objętości płynów, następnie przelej przez sitko i wymieszaj odparowaną ciecz z ¾ szklanki śmietany.
Gnocchi:
¾ szklanki mąki ryżowej wymieszaj z ½ szklanki wody, następnie na omączonym blacie wylep małe kluseczki. Wrzuć do gotującej się wody ze szczyptą soli, cukru i paroma liśćmi kaffiru i gotuj do kiedy będą miękkie w środku.
Homar:
Zamrożonego homara wrzuć do mocno gotującego się wywaru z dużą garścią liści limonki kaffir i łodygami pietruszki. Gotuj przez 5 minut, wyciągnij i wrzuć do dużej misy z lodem. Rozłup skorupę i wyciągnij mięso homara. Pokrój w duże kawałki.
Foie gras:
Foie gras pokrój w duże kostki i wrzuć na mocno rozgrzaną patelnie na 30 sekund z obu stron. Wyjmij na ręcznik papierowy, a wytopiony tłuszcz przelej do miski.
Borowiki pokrój w duże kostki, wrzuć na rozgrzaną patelnię z dwoma łyżkami wytopionego tłuszczu z foie gras. Po 2 minutach wrzuć kurki i dolej jeszcze dwie łyżki wytopionego tłuszczu z foie gras (jeśli zabraknie to dołóż tłuszczu z gęsi). Gotuj na dużym ogniu przez 2 minuty, zmniejsz ogień i wlej sos ze śmietany i wywaru. Poczekaj do zagotowania się sosu i wrzuć gnocchi, homara, foie gras oraz listki z łodyg z pietruszki. Dosól i dodaj pieprzu espelette do smaku. Wyłóż na głęboki talerz.