Ola Nguyen Bułeczki na parze z boczkiem

_5JW3792Ola 10B.jpg
_5JW3792Ola 10B.jpg

„Buns” na parze:

-300 g mąki pszennej tortowej

-5 g drożdży suchych

-ćwiartka łyżeczki proszku do pieczenia

-5 łyżek mleka

-2 łyżki roztopionego smalcu

- szczypta soli i szczypta cukru

Wszystkie składniki wsyp do miski i wyrób ciasto z podanych składników i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 minut. Następnie wyjmij, wyrób ciasto jeszcze raz ręcznie na blacie posypanym mąką, rozwałkuj na grubość 1,5 cm i wytnij kółka o średnicy ok. 10 cm. Nasmaruj z jednej strony olejem, zegnij w pół tak, aby strona nasmarowana olejem była wewnątrz, ustaw na kawałkach papieru do pieczeni, aby bułeczki nie przykleiły się do sitka i wstaw na parę. Możesz udekorować bułeczki sezamem, wystarczy nasmarować boczki olejem i „dokleić” sezam. Wyjmij, jak ciasto podwoi swoją grubość.

Mięso:

-350 g boczku

-łyżka oleju

-1,5 szalotki

-2 łyżki sosu rybnego

-2 łyżki octu ryżowego

-łyżka cukru

-łyżka sosu sriracha

-szczypta soli, szczypta pieprzu

-łyżka oleju sezamowego

-3 łyżki smalcu

Rozgrzej olej i smalec na średnim ogniu w garnku, wrzuć drobno pokrojoną szalotkę i poczekaj aż się zarumieni i zacznie się wydobywać zapach cebulki palonej. Na takim tłuszczu przysmaż z obu stron kawałki boczku o grubości 1,5 cm. Do garnka z rumianym mięsem dodaj sól, pieprz, ocet, sos rybny i cukier. Przykryj wieczko, aby mięso nie uschło i delikatnie, aby boczek zachował swą strukturę, mieszaj co jakiś czas (możesz podlać troszeczkę wody jeśli uważasz, że zawartość się przypala). Gotuj do czasu, gdy mięso będzie miękkie, na koniec dodaj srirachy i olej sezamowy.

Dodatki:

-2 rzodkiewki

-pół ogórka

-cebula dymka

-szczypiorek, kolendra

-sos hoisin

-pół kubka octu (ja użyłam ryżowego)

-pół kubka gorącej wody

- łyżka soli, łyżka cukru

Warzywa pokrój na cienkie płatki, następnie namocz przez 15 minut w roztworze z wody, octu, soli i cukru.

Bułeczki nasmaruj w wewnątrz sosem hoisin, włóż po kawałku boczku, dodaj piklowane warzywa, dymkę oraz kolendrę. Możesz podać danie z twoimi ulubionymi warzywami świeżymi lub piklowanymi, na talerzu z sezamem J.

podziel się:

Pozostałe wiadomości