-2 dojrzałe awokado
-makaron ryżowy 100 g
-sos rybny
-2 ząbki czosnku
-limonka
-bazylia, mięta, kolendra
-1 mały kawałek imbiru
-12 krewetek
-100 g panierki panko
-50 g wiórków kokosowych
-pół łyżeczki pieprzy cayenne
-pół łyżeczki cukru
-100 ml białego wina
-100ml śmietany 18%
-masło,olej
Obieramy krewetki, marynujemy w sosie rybnym, czosnku, imbirze i odrobinie cukru a pózniej smażymy na oleju. Na druga patelnię dajemy masło, pieprz cayenne dodajemy panierkę panko lekko podsmażamy, na sam koniec wrzucamy wiórki kokosowe.
Na patelni smażymy pancerze i głowy krewetek, dodajemy wino i redukujemy. Mamy w ten sposób sos.
Gotujemy wodę, jak będzie wrząca, wrzucamy makaron ryżowy i gotujemy , aż będzie al dente. W blenderze zmiksuj pęczek kolendry z sokiem z 1 limonki, dodaj trochę bazylii i mięty. Dodaj do tego miąższ z awokado i zblenduj na gładko ,jeśli będzie za gęste dodaj śmietanę, dopraw pieprzem i solą do smaku. Makaron odcedź, wymieszaj z sosem i puree z awokado wyłóż wszystko na talerz,na to połóż krewetki, posyp panko z wiórkami kokosowymi, a na wszystko posiekaną miętę. Na talerz dolej trochę wywaru z krewetek.