W 6. odcinku uczestnicy będą mieli okazję wziąć udział w wyjątkowym masterclassie, którego tematem będą owoce morza. Niezapomnianą lekcję poprowadzi mistrz kuchni Witold Iwański, dwukrotny laureat kulinarnego Pucharu Polski.
Uczestnicy będą musieli podać autorskie danie z owocami morza. Ta konkurencja będzie szczególnie emocjonująca, ponieważ jest to runda eliminacyjna – zawodnik, który nie sprosta zadaniu, będzie musiał pożegnać się z programem. Czas na gotowanie, kreatywność i walkę o przetrwanie!
W drugiej konkurencji kucharze zmierzą się z francuskimi klasykami zup, a więc daniami, które uchodzą za prawdziwe perły francuskiej kuchni. Zadaniem zawodników będzie przygotowanie dwóch z trzech zaprezentowanych zup, (cebulowa, consome, bouillabaisse) co wymaga od nich umiejętności, precyzji i znajomości technik kuchni francuskiej.
W dogrywce do studia powróci gość specjalny Witold Iwański. Zawodnicy otrzymają od niego takie same zestawy posegregowanych resztek z poprzednich konkurencji. Czy uda im się stworzyć z nich kreatywne danie?