Przed nami emocjonujący finał 13. edycji MasterChefa! Po wielu tygodniach intensywnej rywalizacji poznaliśmy trzech najlepszych kucharzy-amatorów w Polsce, którzy staną do ostatecznej walki o tytuł mistrza kuchni. Finałowa konkurencja została podzielona na dwa etapy.
Pierwszy etap odbędzie się w wyjątkowym miejscu – dwugwiazdkowej restauracji Delta u Szefa George’a Papazachariasa w Atenach. Uczestnicy będą mieli okazję zobaczyć mistrzowską lekcję kulinarną, a następnie spróbują perfekcyjnie odtworzyć dania Szefa. Wśród nich znajdzie się chrupiący słonecznik z soli marynowanej w mastyce i miętowej wodzie morskiej, podawany z botwinką, marynowanymi wiśniami i sosem z musującego wina rabarbarowego!
Tylko dwie osoby przejdą do ścisłego finału, w którym zaserwują jurorom trzydaniowe menu – przystawkę, danie główne oraz deser. To właśnie ta konkurencja zadecyduje o wszystkim. Poznamy nazwisko najlepszego kucharza-amatora w Polsce, który zdobędzie statuetkę MasterChefa, nagrodę w wysokości dwustu tysięcy złotych, dodatkowe pięćdziesiąt tysięcy złotych od sponsora oraz kontrakt na wydanie własnej książki kucharskiej, otwierając sobie drzwi do kulinarnej kariery.