Nikoletta Koszek „Polędwica z dorsza z puree z zielonego groszku”
Składniki: 200 g polędwicy z dorsza 250 g mrożonego zielonego groszku 2 młode ziemniaki 100 g masła oliwa z oliwek 1 liść laurowy 1 cytryna szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz cytrynowy
Przygotowanie:
Do gotującej się, osolonej wody wrzucamy groszek na 5 minut. Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku do półmiękkości, kroimy w plastry, a następnie smażymy na maśle z dodatkiem oliwy na złoty kolor. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni (grzanie góra/dół). W międzyczasie skrapiamy dorsza sokiem z cytryny, przyprawiamy solą, pieprzem, na wierzch układamy liść laurowy, plasterek cytryny oraz plasterek masła. Rybę zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 16 minut. Ugotowany groszek miksujemy w blenderze z łyżeczką soli, gałką muszkatołową i 20 g masła oraz 2 łyżkami wody z gotowania groszku. Upieczonego dorsza układamy na talerz z ziemniakami i purée z groszku.