Nikoletta Koszek: KOTLECIKI Z SERA KOZIEGO NA PLASTRACH GRUSZKI

Nikoletta Koszek: KOTLECIKI Z SERA KOZIEGO NA PLASTRACH GRUSZKI
Nikoletta Koszek: KOTLECIKI Z SERA KOZIEGO NA PLASTRACH GRUSZKI

Składniki:

1 kozi twarożek 0,5 woreczka kaszy gryczanej 1 gruszka 1 ugotowany burak masło do smażenia mąka pszenna woda sól, cukier 2 łyżki śmietanki 30% majeranek, tymianek 50-100 g orzechów laskowych ocet wino wytrawne świeże zioła do dekoracjiPrzygotowanie:

Kaszę gryczaną gotujemy w osolonym wrzątku. W miseczce mieszamy ser kozi z majerankiem i tymiankiem. Kiedy kasza wystygnie, łączymy ją z serem kozim. Formujemy z farszu kotleciki , obtaczamy w zblendowanych orzechach laskowych i smażymy 1minutę z każdej strony. Gruszkę obieramy, kroimy na plastry i wycinamy gniazda nasienne. W dużej misce sporządzamy gęste ciasto z mąki, wody, 2 łyżek śmietanki i ziół. Plastry gruszki zanurzamy w cieście i smażymy na złoto. Ugotowany burak kroimy w plastry, podsmażamy z odrobiną masła, octu, soli, cukru, wina i śmietanki - do uzyskania konsystencji sosu. Plastry gruszki, na nich kotleciki, dekorujemy plastrami buraka i buraczanym sosem oraz świeżymi ziołami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości