Dorsz z warzywami sosem ponzu
Składniki: 450 g polędwicy z dorsza warzywa: marchew, cukinia, por na sos: sok z pomarańczy, sok z cytryny, sos sojowy jasny sake pieprz cytrynowy liście bambusa
Przygotowanie: Dorsza i warzywa kroimy w paseczki. Układamy na folii wysmarowanej olejem, polewamy sosem ponzu (przygotowanym w proporcjach 1:1:1 z soku z cytryny, soku z pomarańczy i sosu sojowego) i odrobiną sake, przyprawiamy pieprzem. Gotujemy na parze, w bambusowych pojemnikach przez 15 minut, zamieniając pojemniki z dołu na górę.
Łosoś teriyaki
Składniki: 300 g fileta z łososia sos teriyaki do marynaty młody szpinak czosnek mały kawałeczek imbiru sos jasny sojowy do smaku
Przygotowanie: Łososia kroimy na małe kawałki i marynujemy ok 3 minuty w sosie teriyaki. Następnie smażymy z obu stron na patelni grillowej. Szpinak blanszujemy, dodajemy imbir pokrojony w mała kostkę oraz czosnek i sos jasny sojowy. Podajemy łososia na szpinaku.
Sałatka z glonów
Składniki: 50 g suszonych glonów wakame 1 długi ogórek ziarno prażonego sezamu ocet ryżowy cukier sos sojowy sól
Przygotowanie: Glony zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy do ostudzenia następnie odsączamy. Ogórka kroimy na cieniutkie plasterki i delikatnie posypujemy solą. Po chwili odlewamy powstały sok, a glony odsączamy z wody. Sezam siekamy lub miażdżymy w moździerzu dodajemy ocet ryżowy, cukier i odrobinę sosu sojowego . Sos ma być słodki, kwaśny i lekko słony. Wszystko razem mieszamy. Dekorujemy sezamem.Schab w panierce Panko
Składniki: 400g schabu bez kości garść mąki 2 jajka
panierka Panko 150g
olej do smażenia
sos tonkatsu
Przygotowanie: Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na 4 plastry, odcinając ewentualnie pozostały tłuszcz. Każdy kotlet rozbijamy tłuczkiem tak, aby powstały płaty o grubości około 1/2 cm. Mięso solimy. Na jeden talerz wsypujemy mąkę, na drugi talerz wbijamy jajka i starannie rozbijamy widelcem na jednolitą masę, a na trzeci panko. Kotlety obtaczamy najpierw w mące, potem w jajkach, a na końcu w panko. Smażymy na złoto-brązowy kolor z obu stron zdejmujemy z patelni na kilka warstw kuchennego papieru (żeby odsączyć z nadmiaru oleju), po czym kroimy w paski. Możemy podawać z ryżem. Tofu z karmelizowanym sosem śliwkowym
Składniki: 450 g świeżego sera tofu mąka 200 ml japońskiego wina śliwkowego 100 g cukru 100 g mirin 50 g sake sezam
Przygotowanie: Tofu kroimy w kostkę lub plastry i panierujemy w mące a następnie smażymy w głębokim tłuszczu. Składniki na sos zagotowujemy i redukujemy na wolnym ogniu przez około godzinę, nie mieszając. Usmażone kawałki tofu zanurzamy w sosie, podajemy posypane ziarnami sezamu.
Ryż japoński
Gotujemy ryż w osolonej wodzie – w proporcjach 1:1,5
Do ozdoby: grzyby Nameko, sezam, kolendra, kiełki,jadalne kwiaty