Składniki na 3 porcje:
4 kotlety schabowe z kością 3 łyżki smalcu pieprz, sól mleko do namoczenia 2 jajka bułka tarta 2 jabłka 4 pomarańcze ½ szklanki mąki ½ szklanki mleka ½ łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 1 opakowanie olej kostka sera koziego 1 szklanka mleka świeży rozmaryn
Przygotowanie: Pokrojone na kotlety mięso namaczamy w mleku. Kozi ser ścieramy na tarce. W rondlu zagotowujemy szklankę mleka z gałązkami rozmarynu, studzimy. Mięso osuszamy ręcznikiem papierowym, przyprawiamy pieprzem i solą. Panierujemy w rozbełtanym jajku i bułce tartej, smażymy na smalcu po 2-3 minuty z każdej strony. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i wyciskamy na nie 2 pomarańcze. Pieczemy kotlety w 180 stopniach przez 15 minut. Sok z mięsa po usmażeniu łączymy z wystygniętym serem kozim i blendujemy. Mąkę miksujemy z mlekiem, jajkiem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Obieramy jabłka i kroimy na 7 mm plastry, obtaczamy w cieście i smażymy na oleju do uzyskania złotego koloru. Mięso podajemy z serem i jabłkami.