Natalia Maszkowska
1. Szparagi z sosem holenderskim
-3 szparagi
-cukier, sól
-2 żółtka
-cytryna
-pieprz
-masło klarowane
Szparagi gotujemy w osolonej i posłodzonej wodzie przez 4 minuty. Blanszujemy w zimnej wodzie. Żółtka (2) doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem i solą i ubijamy na parze. Masło klarowane dolewamy do ubitej masy jajecznej tak, aby uzyskać konsystencję majonezu. Na talerz wykładamy szparagi i polewamy je sosem.
2. Cykoria zapiekana pod beszamelem, posypana chedarem.
-1 cykoria
-masło
-cukier
- mąka
-mleko
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- ser chedar
Cykorię karmelizujemy na patelni. Na kolejną patelnię dajemy masło, aby się rozpuściło, zagęszczamy je 3 łyżkami mąki, a następnie dolewamy mleka i szybko mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Cykorię wraz z beszamelem i startym serem pieczemy w piekarniku 7 minut w temp. 150 stopni. Wszystko wykładamy na talerz.
3. Krewetki z sosem tatarskim
-Krewetki
-masło
-2 zółtka
-ocet winny
-sól,pieprz,olej
-ogórki kiszone
-grzybki marynowane
-cebula biała
Krewetki pozbawiamy pancerzy oraz jelita, smażymy dosłownie chwilkę z każdej strony na maśle i odstawiamy.
Sos: 2 żółtka doprawiamy łyżką octu winnego, solą oraz pieprzem, miksujemy do uzyskania jaśniejszej masy. Cieniutkim strumieniem nadal ubijając, dolewamy oleju tak, aby masa stężała i powstał majonez. (ok 250 ml oleju). Następnie kroimy w drobną kostkę ogórki kiszone (3), 10 grzybków marynowanych, pół cebuli i mieszamy z sosem.
Na talerz wykładamy krewetki, a obok dajemy sos tatarski.