Natalia Maszkowska Szparagi z sosem holenderskim, krewetki

_JW_9151Natalia 5B.jpg
_JW_9151Natalia 5B.jpg

Natalia Maszkowska

1. Szparagi z sosem holenderskim

-3 szparagi

-cukier, sól

-2 żółtka

-cytryna

-pieprz

-masło klarowane

Szparagi gotujemy w osolonej i posłodzonej wodzie przez 4 minuty. Blanszujemy w zimnej wodzie. Żółtka (2) doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem i solą i ubijamy na parze. Masło klarowane dolewamy do ubitej masy jajecznej tak, aby uzyskać konsystencję majonezu. Na talerz wykładamy szparagi i polewamy je sosem.

2. Cykoria zapiekana pod beszamelem, posypana chedarem.

-1 cykoria

-masło

-cukier

- mąka

-mleko

- sól, pieprz, gałka muszkatołowa

- ser chedar

Cykorię karmelizujemy na patelni. Na kolejną patelnię dajemy masło, aby się rozpuściło, zagęszczamy je 3 łyżkami mąki, a następnie dolewamy mleka i szybko mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Cykorię wraz z beszamelem i startym serem pieczemy w piekarniku 7 minut w temp. 150 stopni. Wszystko wykładamy na talerz.

3. Krewetki z sosem tatarskim

-Krewetki

-masło

-2 zółtka

-ocet winny

-sól,pieprz,olej

-ogórki kiszone

-grzybki marynowane

-cebula biała

Krewetki pozbawiamy pancerzy oraz jelita, smażymy dosłownie chwilkę z każdej strony na maśle i odstawiamy.

Sos: 2 żółtka doprawiamy łyżką octu winnego, solą oraz pieprzem, miksujemy do uzyskania jaśniejszej masy. Cieniutkim strumieniem nadal ubijając, dolewamy oleju tak, aby masa stężała i powstał majonez. (ok 250 ml oleju). Następnie kroimy w drobną kostkę ogórki kiszone (3), 10 grzybków marynowanych, pół cebuli i mieszamy z sosem.

Na talerz wykładamy krewetki, a obok dajemy sos tatarski.

podziel się:

Pozostałe wiadomości