Natalia Maszkowska
Perliczka z farszem o nucie malinowej, sosem na bazie malin, oraz karmelizowanymi warzywami
Składniki:
-Cała perliczka
-300g malin
-70g serc kurzych
-70g wątroby kurzej
-40g foie gras
-dwie szalotki
-Rozmaryn- pęczek
-Sól
-Pieprz
-300ml czerwonego, wytrawnego wina
-300ml białego wina
-Kostka masła
-Paczka kolorowych marchewek
-Paczka groszku cukrowego
-1/3 batata
-Pęczek pietruszki
-Oliwa
-Cukier
-Bułka tarta
-Dwa plastry boczku
Perliczkę patroszymy, płuczemy oraz musimy się pozbyć pozostałości po piórach. Nacieramy ją oliwą, oraz solimy. W garnku gotujemy w osolonej wodzie batata. Podroby kroimy w kostkę i smażymy z szalotką na maśle, doprawiamy do smaku solą, oraz pieprzem. Na drugiej patelni smażymy maliny na winie, do redukcji płynów, aż sos zacznie gęstnieć i przypominać dżem. Przecier malinowy dodajemy do farszu z podrobów, dokładnie mieszamy. Dodajemy trochę cukru, oraz szczyptę rozmarynu. Zagęszczamy dwiema łyżkami bułki tartej. Piekarnik ustawiamy na 210 stopni. Faszerujemy perliczkę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok 50 min do rumianej skórki. W międzyczasie polewamy perliczkę białym winem, smarujemy ją masłem, do jego wytopienia. Co jakiś czas podlewamy ją sosem, którzy się utworzył podczas pieczenia. Do małego rondelka wrzucamy maliny, rozmaryn, oraz 150ml czerwonego wina. Redukujemy oraz doprawiamy do smaku solą pieprzem, oraz odrobiną cukru. Na patelni przysmażamy i karmelizujemy marchewki, oraz groszek cukrowy. Po upieczeniu, perliczkę wykładamy na paterę, przyozdabiamy groszkiem, oraz marchewkami, bataty kroimy w kostkę i wykładamy bezpośrednio na warzywa. Sos wlewamy do sosjerki i kładziemy wewnątrz patery.