Natalia Gmyrek: Zupy

Natalia Gmyrek _JW_7850.jpg
Natalia Gmyrek _JW_7850.jpg

Harira

Składniki: 1 cebula 2 marchewki ½ szklanki soczewicy kawałek selera 2 łodygi selera naciowego 1 puszka ciecierzycy 1 papryczka chili Przyprawy suszone: kumin, sól, pieprz czarny, pieprz cayenne, pieprz kolorowy, chili w płatkach, cynamon 1 kg pomidorów czosnek oliwa z oliwek

Przygotowanie: Warzywa pokroić, podsmażyć na oliwie, dodać pokrojone w kostkę pomidory, odsączoną z zalewy ciecierzycę i opłukaną soczewicę, doprawić. Gotować do miękkości warzyw.

Ramen

Składniki: 3 pałki z kurczaka 1 pierś z kurczaka 1 kapusta pak choy baby sezam makaron ramen kilka grzybków shitake algi suszone sosy: sojowy, ostrygowy, rybny, grzybowy ocet ryżowy 1 gałązka trawy cytrynowej 1 szalotka 1 limonka olej masło do smażenia sól, pieprz, cukierPrzygotowanie: Pałki z kurczaka obsmażyć na oleju z masłem, dodać rozgniecioną trawę cytrynową, grzyby i doprawić do smaku. Zalać wodą i gotować. Zetrzeć skórkę z limonki i wcisnąć sok. Pak choy obgotować w wodzie z cukrem i zahartować ochłodzić zimną wodą. Makaron ugotować. Zupę przecedzić i wlać do miski. Ozdobić.

Gazpacho

Składniki: 8 pomidorów 1 papryka czerwona 1 cebula biała kilka gałązek mięty 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek 1 ogórek zielony sól, pieprz papryka słodka do smakuPrzygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksować, doprawić do smaku i podawać schłodzone.

podziel się:

Pozostałe wiadomości