Składniki: Makaron: 400 g mąki, 4 jajka, szczypta soli, 2 łyżki oliwy z oliwek
Sos: 1 duża czerwona cebula, słoik suszonych pomidorów, 250 ml śmietanki 30%, pół łyżeczki cukru, 2 szczypty soli, 2 szczypty tymianku, 1 szczypta oregano, 2 garście orzechów włoskich, świeża rukola, masło klarowane
Składniki na makaron wyrabimy 10 minut, a następnie odkładamy do odpoczynku na 15 minut pod folią spożywczą. Rozwałkowujemy na 1 mm placek, kroimy w paski o szerokości 0,5 cm.
Cebulę siekamy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzane, klarowane masło. Podsmażamy 3 minuty, dodajemy cukier, szczyptę soli i smażymy kolejne 3 minuty. Wkładamy posiekane w paski pomidory i podsmażamy przez około 6-7 minut. Zalewamy śmietanką, redukujemy sos 10 minut. Przyprawiamy oregano i tymiankiem. Na suchej patelni podprażamy orzechy. W osolony wrzątku gotujemy makaron, od wypłynięcia 4 minuty. Hartujemy go po odcedzeniu w zimnej wodzie. Następnie wrzucamy na patelnię z sosem. Mieszamy. Na talerzu układamy rukolę, a na niej makaron. Przykrywamy kolejną warstwą rukoli i posypujemy orzechami.