Natalia Gmyrek Kluski śląskie z karkówką w sosie śmietanowo kurkowym z kiszonym kawiorem

Natalia Gmyrek_JW_9090.jpg
Natalia Gmyrek_JW_9090.jpg

Składniki:

200 g karkówki1 szklanka kurek1 jajko3 ziemniakipęczek koperkusól, pieprzśmietana 30%1 szklanka wody z kiszonych ogórków3g agar agar2 szklanki zimnego oleju w płaskim naczyniu do kawioru2 ząbki czosnkumąka ziemniaczanaoliwa z oliwek1 łyżka masłakwiaty jadalne i zioła do dekoracji

Przygotowanie:

Karkówkę kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem,obsmażamy na oliwie z masłem na złoto. Przekładamy do rondla zcebulą pokrojoną w piórka. Smażymy chwilę i zalewamy śmietaną30%. Po chwili dodajemy kurki i dusimy na małym ogniu ok 30 min.Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku, przecedzamy i przeciskamyprzez praskę. Dodajemy jedno jajko i pół szklanki mąki ziemniaczanej.Zagniatamy ciasto. Formujemy kluski, robimy dziurkę i gotujemy wosolonej wodzie do wypłynięcia.Kawior z ogórków kiszonychWodę z ogórków wlewamy do rondla, wsypujemy agar i zagotowujemy.Przelewamy do butelki z pepitką i wlewamy kropelki wody ogórkowejdo płaskiego naczynia z mocno schłodzonym olejem. Po ok 30 minodcedzamy kawior i przelewamy wodą.Wszystkie składniki wykładamy na talerz, jak na zdjęciu.

podziel się:

Pozostałe wiadomości