Natalia Gmyrek: Drożdżówki

Natalia Gmyrek: Drożdżówki
Natalia Gmyrek: Drożdżówki

500 g mąki

25 g świeżych drożdży 275 ml mleka 2 łyżki cukru ½ łyżki mąki do rozczynu

Mleko podgrzać do 37 stopni Celsjusza, wsypać cukier mąkę i drożdże, wymieszać i odłożyć w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.

Masa serowa: 500 g twarogu Skórka otarta z jednej limonki 200 g malin 3 łyżki cukru

Wszystkie składniki wymieszać razem.

Konfitura malinowa:2 szklaki malin 150 g cukru 1 łyżeczka posiekanego pieprzu kolorowego 1 łyżeczka soku z cytryny 5 listków mięty 5 g agar agar

Maliny z cukrem gotować aż puszczą sok, dodać pieprz, miętę i sok z cytryny, gotować. Dodać agar agar i zagotować, wymieszać. Odstawić do ostudzenia.

Śliwki z migdałami:

Szklanka wydrylowanych śliwek ½ szklanki cointreau 1/2 szklanki cukru ½ szklanki prażonych płatków migdałów

Śliwki podsmażyć z cukrem na patelni, dodać cointreau, podpalić. Dodać podprażone na suchej patelni płatki migdałów.

Pieczenie:

Z zagniecionego ciasta formujemy drożdżówki i nadziewamy je przygotowanymi nadzieniami. Pieczemy przez 20-25 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika smarujemy drożdżówki syropem z wody i cukru, gotowe, można udekorować cukrem pudrem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości