500 g mąki
25 g świeżych drożdży 275 ml mleka 2 łyżki cukru ½ łyżki mąki do rozczynu
Mleko podgrzać do 37 stopni Celsjusza, wsypać cukier mąkę i drożdże, wymieszać i odłożyć w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
Masa serowa: 500 g twarogu Skórka otarta z jednej limonki 200 g malin 3 łyżki cukru
Wszystkie składniki wymieszać razem.
Konfitura malinowa:2 szklaki malin 150 g cukru 1 łyżeczka posiekanego pieprzu kolorowego 1 łyżeczka soku z cytryny 5 listków mięty 5 g agar agar
Maliny z cukrem gotować aż puszczą sok, dodać pieprz, miętę i sok z cytryny, gotować. Dodać agar agar i zagotować, wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
Śliwki z migdałami:
Szklanka wydrylowanych śliwek ½ szklanki cointreau 1/2 szklanki cukru ½ szklanki prażonych płatków migdałów
Śliwki podsmażyć z cukrem na patelni, dodać cointreau, podpalić. Dodać podprażone na suchej patelni płatki migdałów.
Pieczenie:
Z zagniecionego ciasta formujemy drożdżówki i nadziewamy je przygotowanymi nadzieniami. Pieczemy przez 20-25 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika smarujemy drożdżówki syropem z wody i cukru, gotowe, można udekorować cukrem pudrem.