Składniki:
1 włoska kapusta 2 woreczki kaszy gryczanej 1 szalotka 3 kwaśne jabłka 1 łyżka masła 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz tymianek suszony, czosnek granulowany 2 szklanki białego, półsłodkiego wina 1 pęczek kopru 1 pęczek natki pietruszki korzeń chrzanu 200 g wędzonki krotoszyńskiej 4 ćwiartki jabłka do flambirowania
Przygotowanie:Liście kapusty umyć i sparzyć. Kaszę gryczaną ugotować z w osolonym wrzątku. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i gotować w garnku z cukrem i szklanką wina. Kiedy jabłka zmiękną dodać tarty chrzan. Kaszę odcedzić, przełożyć do miski. Dodać siekany koper i natkę pietruszki, podsmażoną na maśle szalotkę z wędzonką krotoszyńską. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i czosnkiem. Zawinąć farsz w liście, włożyć gołąbki do naczynia żaroodpornego, podlać winem i wstawić na 30 min do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Jabłka z chrzanem i winem zblendować. Wyłożyć sos na talerz, ułożyć na nim gołąbki. Cząstki jabłek podsmażyć na maśle z cukrem, zalać winem i podpalić. Ozdobić talerz.