Tagiatelle z dyni i selera
1 mała dynia 1 seler 1 łyżka masła 1 szalotka gałązka rozmarynu gałązka tymianku sól, pieprz curry, papryka ostra, tymianek suszony, czosnek granulowany 2 dojrzałe pomidory Obieraczką kroimy paski dyni i selera. Rzucamy na patelnię z masłem i szalotką, dodajemy gałązki rozmarynu, tymianku i doprawiamy curry, ostrą papryką, tymiankiem i czosnkiem. Wkrawamy pomidory i dusimy do miękkości. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
Canelloni z twarożkiem morelowym
1 mała dynia oliwa z oliwek ocet winny sól, pieprz, cukier goździki, cynamon 1 gałązka świeżego rozmarynu sok z 1 cytryny kilka świeżych moreli 200 g ricotty Z podłużnej dyni wykrawamy szerokie paski obieraczką poprzeczną. Wsadzamy do miski, zalewamy oliwą i octem. Dodajemy potłuczone goździki, chilli, cukier, sól, cynamon, rozmaryn świeży, sok z cytryny. Marynujemy pół godziny. Z moreli usuwamy pestki, wrzucamy do rondla, zasypujemy cukrem i cynamonem. Dusimy do miękkości a następnie blendujemy. Odstawiamy do wystygnięcia, dodajemy ricottę, doprawiamy do smaku. Smarujemy serkiem plastry dyni i zawijamy.
Puree z dyni, pomarańczy i męty
1 mała dynia sok z 2 pomarańczy skórka z 1 pomarańczy kilka gałązek świeżej mięty sól, cukier Dynię kroimy na kawałki i gotujemy aż do miękkości. Dodajemy sok z pomarańczy i skórkę startą z jednej, dodajemy listki mięty. Blendujemy i doprawiamy do smaku solą i cukrem.