250 ml mleka2 jajka125 g mąki 1 łyżka roztopionego masłaszczypta soli1/2 łyżeczki cukru masło klarowane do smażenia owoce jagodowe 200 g śmietany 36 % 200 g serka mascarpone Sos karmelowy: 150 g cukru mleko 3,2% ½ laski wanilii 1 łyżka zimnego masła 1 szczypta soli morskiej
Składniki na naleśniki blendujemy i odstawiamy. Cukier karmelizujemy w rondlu z dodatkiem mleka i ziaren wanilii do momentu, aż całkowicie się rozpuści i nabierze bursztynowej barwy. Redukujemy. Dodajemy zimne masło i szczyptę soli morskiej.
Smażymy naleśniki na klarowanym maśle, polewamy sosem, posypujemy owocami i podajemy z kremem (schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i mieszamy z serkiem mascarpone, sokiem oraz skórką z cytryny).
podziel się: