Basia Ritz – Mus z gorzkiej czekolady z owocem granatu
SKŁADNIKI:
tabliczka gorzkiej czekolady
1 żółtko
3 białka
1 owoc granatu
chilli
kardamon
odrobina cukru
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pamiętając, aby miska nie dotykała wrzątku. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Z owocu granatu łuskamy ziarenka (nad miską, aby zachować sok). 1/3 pestek granatu karmelizujemy z dodatkiem cukru i kardamonu, a z reszty wyciskamy sok. Do ostudzonej czekolady dodajemy żółtko i energicznie mieszamy, aby czekolada się nie zwarzyła. Następnie dodajemy wyciśnięty sok i chili i znów dobrze mieszamy. Ubijamy pianę na sztywno. 1/3 piany mieszamy z czekoladą trzepaczką, a następnie dodajemy resztę piany bardzo delikatnie mieszając szpatułką. Na koniec dodajemy skarmelizowane pestki z granatu i gotowe!