Pieczone szparagi:
1 pęczek zielonych szparagów 300 g filetu z piersi kurczaka 8-10 plasterków szynki parmeńskiej 4 gałązki świeżego rozmarynu oliwa extra vergine sól, pieprz
Sos miodowo-musztardowy:
1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka miodu 6 łyżek śmietanki kremowej 30% sól, pieprz
Przygotowanie:
Sporządzić sos: musztardę z miodem i oliwą połączyć w jednolitą emulsję. 1 łyżkę sosu odłożyć do posmarowania roladek (jeszcze przed ich pieczeniem). Pozostałą część sosu wymieszać ze śmietanką kremową, doprawić solą i pieprzem.
Szparagi opłukać, odciąć zdrewniałe końce.
Pierś z kurczaka przekroić w poprzek na 2 części, rozbić do grubości 1 cm, podzielić na 4 części. Mięso i szparagi wysmarować oliwą doprawić solą i pieprzem. Zawijać po 4 szparagi w rozbitego kurczaka, a następnie całość owinąć szynką parmeńską. Pod szynkę włożyć rozmaryn.
Całość ułożyć w naczyniu żaroodpornym, a wierzch posmarować 1 łyżką sosu miodowo-musztardowego. Główki szparagów przykryć paskiem foli aluminiowej aby nie zrumieniły się za bardzo.
Danie wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. 5 minut przed zakończeniem pieczenia pozostały sos miodowo-musztardowy (już z dodatkiem śmietanki i przypraw) wlać pomiędzy roladki .