350 g świeżych krewetek królewskich 3 ząbki czosnku 3 łyżki masła 3 łyżki oliwy 80 ml białego wina 1/4 cytryny sól, pieprz oliwa rukola Krewetki obieramy z pancerza, oczyszczamy z jelita. Czosnek kroimy w cienkie plasterki, natkę siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i 2 łyżki masła. Smażymy krewetki ok. 3 minuty z jednej strony i odwracamy. Dodajemy czosnek, smażymy chwilkę i dodajemy białe wino. Odparowujemy alkohol. Dodajemy ostatnią łyżkę masła, sól i świeżo mielony pieprz. Zdejmujemy z ognia i skrapiamy sokiem wyciśniętym z ćwiartki cytryny. Przekładamy na talerz z rukolą.
Sporządzamy sos: rukolę opłukujemy i dokładnie osączamy. Wkładamy do blendera, dodajemy oliwę, obrane ząbki czosnku, przyprawiamy solą i sokiem z cytryny.
podziel się: