Miłosz Wyrwicz – Udko z królika faszerowane grzybami, ze smażoną wątróbką i duszoną sałatą rzymską

Miłosz Wyrwicz – Udko z królika faszerowane grzybami, ze smażoną wątróbką i duszoną sałatą rzymską
Miłosz Wyrwicz – Udko z królika faszerowane grzybami, ze smażoną wątróbką i duszoną sałatą rzymską

Miłosz Wyrwicz – Udko z królika faszerowane grzybami, ze smażoną wątróbką i duszoną sałatą rzymską

Wg naszych jurorów, królik przygotowany przez Miłosza był po prostu suchy, a wiadomo, że suchy królik, to niedobry królik. Może 1 godzina na przygotowanie tego dania, to za mało, a może Miłosz miał po prostu gorszy dzień? To już nie jest istotne. Nie udało się!

Potrawy nie polecamy, ale dla osób lubiących ryzyko, zamieszczamy przepis Miłosza…

SKŁADNIKI:

skoki tylne z królika

garść prawdziwków

szalotka

tymianek

rozmaryn

2 łyżki masła

1 kieliszek białego wina

pieprz i sól

dratwa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Skoki tylne z królika oczyszczamy oraz usuwamy kość z udźca. Faszerujemy ją mieszanką podsmażanych prawdziwków, szalotki, tymianku i odrobiny rozmarynu. Obwiązujemy dratwą, żeby się nie rozpadło.

Przesmażamy na maśle . Gdy się zarumieni, zalewamy wadą, białym winem i dusimy. Do całości dorzucamy zioła oraz doprawiamy solą i pieprzem. Idealną miękkość mięsa otrzymamy po ok. 1,5 godz. Należy jednak pamiętać, że co jakiś czas sprawdzać, czy nie należy uzupełnić płynów (wody w garnku).

podziel się:

Pozostałe wiadomości