Miłosz Wyrwicz – Tortellini nadziewane riccottą ,dynią, szpinakiem, serem mascarpone, z grillowanymi krewetkami tygrysimi

Miłosz Wyrwicz – Tortellini nadziewane riccottą ,dynią, szpinakiem, serem mascarpone, z grillowanymi  krewetkami  tygrysimi
Miłosz Wyrwicz – Tortellini nadziewane riccottą ,dynią, szpinakiem, serem mascarpone, z grillowanymi krewetkami tygrysimi

Miłosz Wyrwicz – Tortellini nadziewane riccottą ,dynią, szpinakiem, serem mascarpone, z grillowanymi krewetkami tygrysimi

DANIE WYRÓŻNIONE PRZEZ JURY MASTERCHEF I JOE BASTIANICH

Ciasto120 g mąki1 jajkoszczypta soliodrobina oliwyFarsz:150 g dyni 1 mała szalotka mała gałązka tymianku sól i pieprz garść szpinaku ok. 100 g riccotty 1 łyżka mascarponeDodatkowo:4 krewetki tygrysie 1+ 2 łyżki oliwy extra vergine 80 ml białego, wytrawnego wina 50 g zimnego masła natka pietruszki lub bazylia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Z mąki, jajka, oliwy i soli zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki.

Podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę dynię z szalotką, odrobiną tymianku, solą i pieprzem. Dodajemy umyte i pozbawione ogonków liście szpinaku. Studzimy. Wówczas dodajemy ricottę, dodajemy mascarpone (dla lepszej konsystencji). Makaron rozwałkowujemy jak najcieniej i wycinamy szklanką koła. Na środek nakładamy farsz, składamy tak jak pierogi, a następnie zlepiamy oba narożniki razem. Krewetki tygrysie obieramy z pancerzy, usuwamy głowotułów i odnóża. Głowotułowie i pancerze przesmażamy na oliwie i zalewamy winem. Płyn redukujemy, a następnie przecedzamy. Dodajemy zimne masło i dokładnie mieszamy, aż do jego roztopienia. Obrane krewetki smażymy na patelni na bardzo rozgrzanej oliwie (jeśli są bardzo duże to nawet 1,5min z każdej strony). Tortellini gotujemy na osolonej wodzie, aż wypłyną + 1min. Wykładamy nasze danie na talerz i polewamy sosem. Układamy usmażone krewetki i posypujemy posiekaną natką pietruszki lub bazylią.

podziel się:

Pozostałe wiadomości