Miłosz Wyrwicz: Pierś z gołębia z puree z dyni i sosem buraczano waniliowym

Miłosz Wyrwicz: Pierś z gołębia z puree z dyni i sosem buraczano waniliowym
Miłosz Wyrwicz: Pierś z gołębia z puree z dyni i sosem buraczano waniliowym

Pierś z gołębia z puree z dyni i sosem buraczano waniliowym

SKŁADNIKI na 2 porcje:

1 gołąb olej do smażenia 4 plastry słoniny 150 ml wywaru (najlepiej z korpusu gołębia) 50 ml soku z buraków ¼ laski wanilii sól i pieprz 150 g dyni 1 gałązka tymianku 1 gałązka rozmarynu 2 ząbki czosnku ok. 40 g papardelle

Gołębia oczyszczamy, solimy i obsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Obkładamy słoniną i odstawiamy. Przygotowujemy sos: Wywar zagotowujemy z sokiem z buraków i wanilią. Doprawiamy do smaku solą i odrobiną pieprzu. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Dynię kroimy w kostkę i pieczemy wraz z tymiankiem, rozmarynem i czosnkiem do miękkości i lekkiego zarumienienia. Zawiniętego w słoninę gołębia pieczemy w piekarniku ok. 15min, w temp. 180-190C. Odstawiamy na około 10 minut aby „odpoczął”. Papardelle gotujemy w osolonej wodzie al’dente. Przed podaniem wycinamy z gołębia piersi i serwujemy je z dodatkami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości