Miłosz Wyrwicz - Łosoś pieczony w szafranie, z ziemniakami szafranowymi i fasolką szparagową

Miłosz Wyrwicz - Łosoś pieczony w szafranie, z ziemniakami szafranowymi i fasolką szparagową
Miłosz Wyrwicz - Łosoś pieczony w szafranie, z ziemniakami szafranowymi i fasolką szparagową

Miłosz Wyrwicz - Łosoś pieczony w szafranie, z ziemniakami szafranowymi i fasolką szparagową

SKŁADNIKI:

filet z łososia

4 ziemniaki

1 szalotka

łyżeczka pieprzu ziarnistego

kilka nitek szafranu

szczypta cukru

¼ szklanki oleju rzepakowego

4 łyżki oliwy z oliwek

2 szklanki wody

sól

1 gałązka tymianku

2 gałązki tymianku cytrynowego

sok z połowy cytryny

2 łyżki octu winnego

2 łyżki masła

3 ząbki czosnku

fasolka szparagowa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Do oleju dodajemy posiekaną szalotkę, pieprz ziarnisty, szafran, wodę, odrobinę cukru, sól, tymianek, połowę soku z cytryny i ocet. Całość mieszamy i w takiej zalewie gotujemy ziemniaki.

Rybę marynujemy w oliwie, soku z cytryny i tymianku cytrynowym. Po 15 minutach wyjmujemy z marynaty i przez 10 minut smażymy skórą do dołu, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na kolejne 10 minut.

Fasolkę zblanszować we wrzątku z dodatkiem soli. Ma pozostać chrupka i jędrna.

Filet układamy na fasolce, podajemy z ziemniakami posypanymi szczypiorkiem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości