Miłosz Wyrwicz - Łosoś pieczony w szafranie, z ziemniakami szafranowymi i fasolką szparagową
SKŁADNIKI:
filet z łososia
4 ziemniaki
1 szalotka
łyżeczka pieprzu ziarnistego
kilka nitek szafranu
szczypta cukru
¼ szklanki oleju rzepakowego
4 łyżki oliwy z oliwek
2 szklanki wody
sól
1 gałązka tymianku
2 gałązki tymianku cytrynowego
sok z połowy cytryny
2 łyżki octu winnego
2 łyżki masła
3 ząbki czosnku
fasolka szparagowa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do oleju dodajemy posiekaną szalotkę, pieprz ziarnisty, szafran, wodę, odrobinę cukru, sól, tymianek, połowę soku z cytryny i ocet. Całość mieszamy i w takiej zalewie gotujemy ziemniaki.
Rybę marynujemy w oliwie, soku z cytryny i tymianku cytrynowym. Po 15 minutach wyjmujemy z marynaty i przez 10 minut smażymy skórą do dołu, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na kolejne 10 minut.
Fasolkę zblanszować we wrzątku z dodatkiem soli. Ma pozostać chrupka i jędrna.
Filet układamy na fasolce, podajemy z ziemniakami posypanymi szczypiorkiem.