Miłosz Wyrwicz
Danie Główne: Filety z makreli na zapiekance z ziemniaków, marynowanych pomidorów i cebuli, z sosem z langustynek, natką pietruszki i zapiekaną szynką iberico
SKŁADNIKI na 2 porcje:
1-2 całe makrele oliwa extra vergine do smażenia sól morska pieprz 6 langustynek 50 ml białego wytrawnego wina szczypta szafranu 2-3 pestki chilli 1 łyżka bardzo zimnego masła 1 cebula 2 pomidory ok. 50 g sera manchiego lub peccorino 50 ml soku z cytryny 100 ml octu winnego 2 podłużne ziemniaki 2 gałązki oregano 1 gałązka majeranku posiekana natka pietruszki kilka plastrów szynki Iberio lub ser rano sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Makrelę filetujemy i dodatkowo usuwamy mniejsze ości, nacinamy skórę w kilku miejscach. Solimy. Przygotowujemy sos: langustynki kroimy wraz z pancerzami i przesmażamy w garnku na oliwie, zalewamy białym winem, 200 ml wody, dodajemy szafran i chilli. Gotujemy, płyny redukujemy do uzyskania gęstej konsystencji, wywar przecedzamy, przyprawiamy solą, pieprzem i zaciągamy masłem.
Ziemniaki obieramy i kroimy na plastry ok. 0.5 cm. Odstawiamy do zimnej osolonej wody na ok. 40min. Pomidora filetujemy i marynujemy w mieszaninie octu, soku z cytryny, soli i pieprzu. Pokrojoną w plastry cebulę grillujemy delikatnie w piekarniku lub na patelni. Plastry warzyw układamy na przemian, posypujemy oregano, majerankiem odrobiną sera i zapiekamy ok. 8-10min w piekarniku rozgrzanym do 180C. Szynkę kroimy w paseczki i pieczemy w piekarniku do momentu, aż będą chrupiące.
Makrelę smażymy na bardzo rozgrzanej na patelni oliwie skórą do dołu, przez 1 minutę i odwracamy filet równocześnie zdejmując patelnię z ognia. Filety z makreli kładziemy na zapiekankę warzywną i obficie polewamy sosem z langustynek. Posypujemy siekaną natkę pietruszki i chrupkami z szynki.