Miłosz Wyrwicz: Bakłażany faszerowane

Miłosz Wyrwicz: Bakłażany faszerowane
Miłosz Wyrwicz: Bakłażany faszerowane

Bakłażany faszerowane cebulą, pomidorem, oliwkami, kaparami, serem manchiego i anchois

2 bakłażany mini sól płaska łyżeczka cukru 4 łyżki oliwy extra vergine 1 szalotka lub cebula 1 pomidor 10 oliwek 1 łyżka kaparów 50 g sera manchiego lub peccorino 4 anchois Mini bakłażany przecinamy i usuwamy miąższ, który oprószamy solą, odrobiną cukru i polewamy oliwą. Po 15 min. odciskamy wodę i przesmażamy go z posiekaną cebulką, pomidorem, oliwkami i kaparami. Farsz nakładamy do bakłażanów i posypujemy serem manchiego lub peccorino. Zapiekamy w nagrzanym do temp. 180 stopni piekarniku przez około 10 minut. Po zapieczeniu kładziemy na każdego bakłażana po fileciku anchovies. Podajemy z grzankami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości