Szukacie idealnego przepisu na sushi? Natalia Gmyrek zdradza swój przepis na to danieSkładniki:
polędwica z łososia na sushi ½ kg ryżu do sushi 1 awokado 1 ogórek sezam 500 ml octu 250 g cukru 125 g soli 1 opak nori
Nori: Ryż płuczemy 3 razy, zalewamy wodą w proporcji 1:1 i od zagotowania zmniejszamy gaz na najmniejszy i gotujemy od 8 do 10 min. Po ugotowaniu zostawiamy ryż pod przykryciem na 10 min i pozwalamy mu, żeby odpoczął.
Zalewa: 500 ml octu 125 g soli i 250 g cukru. Zalewamy ryż na blasze i delikatnie mieszamy.
Łososia kroimy na paski, awokado w plasterki, ogórka w paseczki, sezam prażymy na patelni.
Hosomaki: Na nori układamy ryż i tykwę, zawijamy.
Futomaki: Nori na to ryż, tykwa, sezam prażony, awokado.
Futomaki: Nori na to ryż, łosoś, prażony sezam, ogórek.