Michel Roux: Łosoś w cieście francuskim serwowany z białym masłem ā l’aneth

Łosoś w cieście francuskim serwowany z białym masłem ā l’aneth
Łosoś w cieście francuskim serwowany z białym masłem ā l’aneth

Proporcje dla 6 osób /przystawka, lub 4 / danie główne

Czas przygotowania: 40-50 minut

½ z całego łososia (część od strony ogona, waga ryby 3 kg)

200 g posiekanych, małych bulw kopru włoskiego

200 g pieczarek, drobno posiekanych

100 g masła

2 łyżki śmietany kremówki

6 łyżek oleju słonecznikowego lub z pestek winogron

sok z 1 cytryny

2 łyżki mąki pszennej

4 ziołowe naleśniki (zobacz recepturę)

1kg ciasta francuskiego, tzw. rough puff pastry (zobacz recepturę)

1 żółtko jaja kurzego zmiksowane z 1 łyżką mleka – do smarowania ciasta

30 g masła klarowanego

sól i pieprz

1 doza sosu „białe masło” (zobacz recepturę)

  1. Przy pomocy nożyczek odcinamy płetwy z ogona łososia. Przy pomocy ostrego noża do filetowania ryb filetujemy rybę i usuwamy z niej skórę.
  2. Filety opłukujemy pod strumieniem bieżącej, zimnej wody, a następnie dokładnie osuszamy papierowy ręcznikiem.
  3. 2 łyżki mąki mieszamy na talerzu z odrobiną soli
  4. Filety obtaczamy w osolonej mące
  5. Na dużej, owalnej patelni rozgrzewamy 6 łyżek oleju i 50 g masła. Kładziemy filety z łososia i smażymy delikatnie z obu stron.
  6. Zdjemujemy z patelni i odkładamy na ruszt do całkowitego ostygnięcia.
  7. W rondelku topimy masło i wkładamy posiekany koper włoski i podsmażamy kilka minut.
  8. Dodajemy posiekane pieczarki i sok z cytryny. Podsmażamy do momentu odparowania wody z warzyw.
  9. Dodajemy śmietanę. Gotujemy 1 minutę, doprawiamy solą.
  10. Odkładamy na bok do całkowitego wystudzenia.
  11. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni. Blachę do pieczenia o wymiarach 60cm x 40 cm schładzamy.
  12. Blat roboczy posypujemy delikatnie mąką. 40% przygotowanego wcześniej ciasta francuskiego rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 50 cm x 15 cm, a następnie nawijamy na szeroki wałek do ciasta. Przenosimy i rozwijamy na schłodzonej blasze.
  13. Naleśniki ziołowe układamy wzdłuż, na środku ciasta.
  14. 1/3 mieszaniny kopru i pieczarek rozkładamy centralnie na naleśnikach
  15. Na wierzch kładziemy jeden file łososia..
  16. Z wierzchu obkładamy filet połową pozostałej części kopru i pieczarek..
  17. Całość wieńczymy drugim filetem łososia i koprem z pieczarkami z wierzchu.
  18. Rybę przykrywamy ziołowymi naleśnikami, dokładnie zakrywając wszystkie wolne przestrzenie.
  19. Ciasto wokół ryby smarujemy mieszaniną żółtka z mlekiem.
  20. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 55 cm x 20 cm.
  21. Zawijamy ciasto na szeroki wałek, przenosimy nad rybę i rozwijamy od jednego końca do drugiego. Ciasto ma objąć rybę w całości. Delikatnie dociskamy.
  22. Odstawiamy do lodówki na 20 minut.
  23. Po schłodzeniu, przy pomocy małego, ostrego noża odcinamy nadmiar ciasta wokół ryby, pozostawiając 2-3 centymetrowe obramowanie.
  24. Lekko dociskając uszczelniamy ciasto ze wszystkich stron. Całość smarujemy żółtkiem zmiksowanym z mlekiem.
  25. Przy pomocy noża lub innego narzędzia wykonujemy na wierzchu ciasta nacięcia w postaci łusek oraz głowy ryby.
  26. Pieczemy przez 10 minut w nagrzanym piekarniku, a następnie obniżamy temperaturę do 180 stopni – i pieczemy 25 minut.
  27. W międzyczasie przygotowujemy sos „Beurre Blanc”
  28. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika, przy pomocy szerokiego noża lub łopatki przekładamy na półmisek. Odstawiamy na 10-15 minut przed podaniem. Smarujemy roztopionym, sklarowanym masłem, aby nadać potrawie połysk.
  29. Rybę serwujemy na półmisku i kroimy na grube plastry bardzo ostrym, ząbkowanym nożem.
  30. Plastry łososia w cieście kładziemy na płaski talerz. Węższa część ryby będzie bardziej upieczona, szersza mniej – dla lubiących różową rybę.
  31. Sos jako dodatek serwujemy w sosjerce obok.

Rough puff pastry – szybkie ciasto francuskie

Przygotowanie: 10-12 minut

500 g mąki pszennej

500 g bardzo zimnego masła, pokrojonego w małą kostkę

1 łyżeczka soli

250 ml lodowatej wody

  1. Mąkę przesiewamy i tworzymy kopczyk
  2. Masło i sól wkładamy do mąki i całość rozcieramy palcami.
  3. Kiedy masło staje się ziarniste, stopniowo dodajemy lodowatą wodę i zagniatamy – tylko do połączenia wszystkich składników.
  4. Ciasto formujemy w kulę
  5. Blat roboczy delikatnie posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na prostokąt o wymiarach 40 cm x 20 cm.
  6. Składamy na trzy części i ponownie wałkujemy na prostokąt o wymiarach 40 cm x 20 cm.
  7. Ponownie składamy na trzy.
  8. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20-30 minut.
  9. Czynność wałkowania i składania powtarzamy jeszcze dwa razy.
  10. Ponownie owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20-30 minut.

Naleśniki ziołowe

Receptura na 6 dużych naleśników

Przygotowanie: 6-8 minut

60 g mąki pszennej

150 ml mleka

2 jaja

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

15 g drobno posiekanych świeżych ziół (koperek, trybula, nać kopru włoskiego)

30 g masła klarowanego

  1. Mąkę umieszczamy w misce.
  2. Dodajemy 1/3 mleka, jajka, zczyptę soli i pieprz
  3. Całość lekko mieszamy trzepaczką, a następnie dolewamy resztę mleka wciąż mieszając
  4. Ciasto przelewamy przez sito
  5. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 10 minut.
  6. Dodajemy posiekane zioła tuż przed smażeniem.
  7. 26-30 centymetrową patelnię smarujemy cienką warstwą masła
  8. Mieszamy ciasto i wylewamy na rozgrzaną patelnię
  9. Smażymy 6 cienkich naleśników i układamy je na talerzu w stos, przekładając każdy papierem pergaminowym, aby zapobiec ich sklejeniu.

Sos Beurre blanc ā l’aneth

Przygotowanie: 6-8 minutes

15 cl białego wytrawnego wina

3 g grubo tłuczonego białego pieprzu

40 g szalotki, drobno posiekanej

200 g zimnego masła

20 g posiekanego koperku lub naci kopru

sól

  1. Masło topimy w rondelku na małym ogniu
  2. Dodajemy szalotkę i podsmażamy przez 2 minuty
  3. Dodajemy białe wino, przyprawiamy białym pieprzem
  4. Podnosimy lekko temperaturę, aby zredukować wino.
  5. Zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy po kawałku masła mieszając, aż uzyskamy zagęszczenie sosu.
  6. Dodajemy zioła, przyprawiamy solą.
podziel się:

Pozostałe wiadomości