Comber z królika nadziewany suszonymi śliwkami
Dla dwóch osób
1 comber z królika, wyfiletowany, z wątrobą i nerkami
6 miękkich śliwek suszonych, bez pestek
100g masła niesolonego
3 szalotki, obrane i posiekane
Trochę brandy
250ml bulionu cielęcego
Sól, pieprz czarny
Duszona sałata
1 mała sałata rzymska
Masło niesolone
Otworzyć comber z królika i odłożyć wątrobę i nerki na później.
Przyprawić mięso solą i pieprzem i ułożyć śliwki w rzędzie, przez środek.
Starannie zwinąć comber i szczelnie zawinąć w folię spożywczą, tak aby utworzyć kiełbasę. Zawiązać bezpiecznie sznurkiem. Garnek przyprawionej wody doprowadzić do zagotowania, dodać królika i gotować przez 8 minut.
Pozostawić królika na chwilę do ostygnięcia, a następnie usunąć folię spożywczą. Większość masła podgrzać na patelni aż do spienienia, a następnie piec królika na patelni przez 4-5 minut, aż się zarumieni.
Zdjąć królika z patelni i odstawić, tak żeby był cały czas ciepły. Wrzucić na patelnię posiekaną szalotkę, następnie dodać trochę brandy, żeby zdeglasować.
Dobrze wymieszać, wyskrobując wszystkie przylegające kawałki, a następnie dodać bulion cielęcy i gotować, aż się zredukuje i zagęści. Wmieszać pozostałą część masła, aby wykończyć sos.
Do duszonej sałaty, pociąć małą główkę w ćwiartki i przyprawić. Obsmażyć przez chwilę w grudce masła, tyle żeby nabrała lekkiego koloru i była lekko ugotowana, ale nadal chrupiąca. Dodać wątrobę i nerki z królika i podsmażyć je przez chwilę w niewielkiej ilości masła, aż się przyrumienią, ale w środku będą nadal różowe.
Podawać królika pokrojonego w grube plastry, na ciepłym talerzu, z sałatą, wątrobą i nerkami oraz sosem.