Michał Muskała – Zupa melonowo – miętowa z grejpfrutem oraz delicja waniliowa z truskawkami i borówkami
SKŁADNIKI:
Kruche ciasto z szafranem i brązowym cukrem
200 g mąki
115 g schłodzonego masła
50 g brązowego cukru
dwie łyżki bardzo zimnej wody z rozpuszczoną szczyptą szafranu
szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Masło pokroić w drobną kostkę, dodać do mąki. Połączyć przy pomocy widelca, dodać cukier. Na koniec dodać wodę z szafranem, sól, bardzo szybko zagnieść, zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki.
Nastawić piekarnik na 180 stopni C.
Krem waniliowy
2 żółtka
4 łyżki cukru miałkiego
laska wanilii
100g serka mascarpone
Żółtka dobrze ubić z miałkim cukrem (lub cukrem pudrem). Dodać ziarenka z rozciętej laski wanilii i mascarpone. Dalej ubijać, aż krem będzie delikatny i puszysty.
Ciasto kruche rozwałkować nie za cienko. Wykrawać równe prostokąty.
Piec do czasu, aż będą rumiane.
Ostudzone ciastka smarować kremem, układać przekrojone w ćwiartki truskawki (można osłodzić, ustawiać na sztorc). Na truskawkach ułożyć kolejne ciasto smarując je lekko kremem również od spodu, by trzymało się owoców.
Zupa melonowo-miętowa
SKŁADNIKI:
Słodki, dojrzały melon
mały pęczek mięty
sok z połowy limonki
odrobina soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Składniki zblendować.
Wyfiletować grejpfruty, zalać zupą i posypać po wierzchu zmielonym czarnym pieprzem.