Michał Muskała – Zupa melonowo – miętowa z grejpfrutem oraz delicja waniliowa z truskawkami i borówkami

Michał Muskała – Zupa melonowo – miętowa z grejpfrutem oraz delicja waniliowa z truskawkami i borówkami
Michał Muskała – Zupa melonowo – miętowa z grejpfrutem oraz delicja waniliowa z truskawkami i borówkami

Michał Muskała – Zupa melonowo – miętowa z grejpfrutem oraz delicja waniliowa z truskawkami i borówkami

SKŁADNIKI:

Kruche ciasto z szafranem i brązowym cukrem

200 g mąki

115 g schłodzonego masła

50 g brązowego cukru

dwie łyżki bardzo zimnej wody z rozpuszczoną szczyptą szafranu

szczypta soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Masło pokroić w drobną kostkę, dodać do mąki. Połączyć przy pomocy widelca, dodać cukier. Na koniec dodać wodę z szafranem, sól, bardzo szybko zagnieść, zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki.

Nastawić piekarnik na 180 stopni C.

Krem waniliowy

2 żółtka

4 łyżki cukru miałkiego

laska wanilii

100g serka mascarpone

Żółtka dobrze ubić z miałkim cukrem (lub cukrem pudrem). Dodać ziarenka z rozciętej laski wanilii i mascarpone. Dalej ubijać, aż krem będzie delikatny i puszysty.

Ciasto kruche rozwałkować nie za cienko. Wykrawać równe prostokąty.

Piec do czasu, aż będą rumiane.

Ostudzone ciastka smarować kremem, układać przekrojone w ćwiartki truskawki (można osłodzić, ustawiać na sztorc). Na truskawkach ułożyć kolejne ciasto smarując je lekko kremem również od spodu, by trzymało się owoców.

Zupa melonowo-miętowa

SKŁADNIKI:

Słodki, dojrzały melon

mały pęczek mięty

sok z połowy limonki

odrobina soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Składniki zblendować.

Wyfiletować grejpfruty, zalać zupą i posypać po wierzchu zmielonym czarnym pieprzem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości