Michał Muskała - Stek z tuńczyka na cytrynowo - maślanym puree z grillowanymi owocami i sosem cytrynowym
SKŁADNIKI na 2 porcje:
2 steki z tuńczyka
sól i pieprz
olej do smażenia
500 g ziemniaków
4 cytryny
75 g + 1-2 łyżki masła
Owoce: figi, melon, brzoskwinie
2 łyżki miodu
ocet balsamiczny
1 łyżka cukru
2 żółtka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Steki z tuńczyka lekko osolić, doprawić pieprzem. Smażyć po minucie na grillu lub dobrze rozgrzanej patelni na odrobinie oleju.Cytrynowo-maślanie puree Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. W tym czasie zetrzeć na tarce skórkę z dobrze wyszorowanej cytryny, wycisnąć sok z połowy owocu. Odcedzić ziemniaki, zmniejszyć ogień do minimum. Ubijając szybko na małym gazie ziemniaki w rondlu dodać startą skórkę z cytryny z sokiem i 75 g masła. Puree powinno być puszyste, dosolić ewentualnie do smaku.Grillowane owoce Umyć figi, melon, brzoskwinie, ewentualnie inne owoce. Przygotować lekki sos mieszając miód z cytryną. Smarować obrane kawałki owoców z dwóch stron, układać na grillu do przyrumienienia i odbicia się na owocach pasków. Zredukować ocet balsamiczny w garnku.Lemon curd Wycisnąć sok z 1 cytryny, przelać go do miski nad kąpielą wodną. Lekko podgrzać. Dodać łyżkę cukru, 2 żółtka i energicznie ubijać trzepaczką balonową do zagęstnienia. Dodawać po trochu masła o temperaturze pokojowej (1-2 łyżki) dalej ubijając aż całość zgęstnieje i stanie się spójna i aksamitna.Prezentacja:
Ułożyć stek na puree ziemniaczanym, obok podać grillowanie owoce, skropić zredukowanym octem balsamicznym i lemon curd. Przybrać według uznania.