Michał Muskała - Stek z tuńczyka na cytrynowo - maślanym puree z grillowanymi owocami i sosem cytrynowym

Michał Muskała - Stek z tuńczyka na cytrynowo - maślanym puree z grillowanymi owocami i sosem cytrynowym
Michał Muskała - Stek z tuńczyka na cytrynowo - maślanym puree z grillowanymi owocami i sosem cytrynowym

Michał Muskała - Stek z tuńczyka na cytrynowo - maślanym puree z grillowanymi owocami i sosem cytrynowym

SKŁADNIKI na 2 porcje:

2 steki z tuńczyka

sól i pieprz

olej do smażenia

500 g ziemniaków

4 cytryny

75 g + 1-2 łyżki masła

Owoce: figi, melon, brzoskwinie

2 łyżki miodu

ocet balsamiczny

1 łyżka cukru

2 żółtka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Steki z tuńczyka lekko osolić, doprawić pieprzem. Smażyć po minucie na grillu lub dobrze rozgrzanej patelni na odrobinie oleju.Cytrynowo-maślanie puree Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. W tym czasie zetrzeć na tarce skórkę z dobrze wyszorowanej cytryny, wycisnąć sok z połowy owocu. Odcedzić ziemniaki, zmniejszyć ogień do minimum. Ubijając szybko na małym gazie ziemniaki w rondlu dodać startą skórkę z cytryny z sokiem i 75 g masła. Puree powinno być puszyste, dosolić ewentualnie do smaku.Grillowane owoce Umyć figi, melon, brzoskwinie, ewentualnie inne owoce. Przygotować lekki sos mieszając miód z cytryną. Smarować obrane kawałki owoców z dwóch stron, układać na grillu do przyrumienienia i odbicia się na owocach pasków. Zredukować ocet balsamiczny w garnku.Lemon curd Wycisnąć sok z 1 cytryny, przelać go do miski nad kąpielą wodną. Lekko podgrzać. Dodać łyżkę cukru, 2 żółtka i energicznie ubijać trzepaczką balonową do zagęstnienia. Dodawać po trochu masła o temperaturze pokojowej (1-2 łyżki) dalej ubijając aż całość zgęstnieje i stanie się spójna i aksamitna.Prezentacja:

Ułożyć stek na puree ziemniaczanym, obok podać grillowanie owoce, skropić zredukowanym octem balsamicznym i lemon curd. Przybrać według uznania.

podziel się:

Pozostałe wiadomości