Krewetki w słodkim winie na pieczarkach
6 pieczarek równej wielkości sól, pieprz 1 łyżka oliwy extra vergine 1-2 łyżki oleju słonecznikowego lub z pestek winogron 18 krewetek 50 ml sherry lub słodkiego, białego wina sól morska w płatkach Pieczarki umyć, oczyścić, osuszyć, pozostawić tylko kapelusze. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlać łyżkę oliwy, podsmażyć kapelusze z obu stron, przyprawić solą i pieprzem. Osuszyć na ręczniku papierowym.
Krewetki oczyścić. Na rozgrzaną patelnię wlać łyżkę oleju o łagodnym smaku (np. słonecznikowy lub z pestek winogron). Podsmażyć mięso krewetek z obu stron, tylko do ścięcia białka z obu stron, przyprawić, podlać krewetki sherry lub słodkim białym winem.
Układać po 3 krewetki na odwróconych kapeluszach pieczarek. Delikatnie skropić oliwą, doprawić do smaku, przed samym podaniem, solą morską w płatkach.