Grzanki z tapenadą i anchois
bagietka 3+1 łyżki oliwy extra vergine 100 g czarnych oliwek 2-3 szt. anchois w oleju + kilka do dekoracji 1 łyżka kaparów 1 ząbek czosnku pieprz czarny mielony Bagietkę przekroić w poprzek na ok. 4 cm kawałki, przekroić każdy wzdłuż. Łyżeczką pozbyć się środka bułki. Rozgrzać oliwę na patelni, delikatnie podsmażyć z obu stron pieczywo do czasu zarumienienia. Osuszyć na ręczniku papierowym. Przygotować tapenadę: czarne oliwki wydrylować, dodać anchois, kapary, czosnek, oliwę i pieprz. Zblendować na gładką masę lub, w miarę preferencji, pozostawić pastę mniej gładką.
Na grzance łyżeczką rozłożyć we wgłębieniu tapenadę, na niej filet anchois.
podziel się: