Stek
Składniki:
stek z polędwicy wołowej 300 g groszku zielonego 1 awokado pęczek kolendry sok z 1 limonki świński boczek ze skórą szalotka wino cebula masło oliwa z oliwek sól i pieprz oraz cukier morwa (ma swoją specyficzną nazwę w kolumbii)
Składniki: Polędwice wołową doprawiamy solą i pieprzem oraz smarujemy oliwą z oliwek. Odstawiamy do zamarynowania na około 30 minut.
Groszek gotujemy w wodzie z solą i cukrem oraz z dużą ilością świeżej kolendry. Odcedzamy i blendujemy na gładką masę razem z awokado i sokiem z limonki. Przecieramy powstałą masę przez drobne sito, aby purée było aksamitne.
We fryturze smażymy julienne ze skóry boczku świni - jako dodatek chrupiący do steka.
Sos przygotowujemy na bazie boczku, szalotki, wina i soku z kolumbijskiej morwy. Boczek kroimy i smażymy na patelni wytapiając tłuszcz. Dodajemy posiekaną szalotkę, podsmażamy i zalewamy winem oraz sokiem. Redukujemy i przyprawiamy.
Stek smażymy po 3 minuty z każdej strony, bastując go masłem z dodatkiem czosnku.
Torcik owocowy
Składniki: 1 ananas 1 arbuz 2 banany 1 duże awakoado sok z 1 pomarańcza cukier morwa smoczy owoc (pitahaja) Przygotowanie:-
Na karmelu smażymy cienkie plastry z ananasa wykrojone ringiem, tak by zmiękł oraz nabrał intensywnie brązowego koloru. Z arbuza wykrawamy tym samym ringiem cienkie krążki aby przekładać nimi ananasa. Jako krem blendujemy dojrzałe awokado z bananem i sokiem z pomarańczy. Torcik przekładamy warstwowo: ananas krem, arbuz, krem, ananas, krem, arbuz.
Opcjonalnie w dzbanuszku możemy podać przecier z malin lub morwy kolumbijskiej.
Torcik ozdabiamy kuleczkami ze smoczego owocu.