ASSIETTE z łososia
Tatar z łososia
300 g surowego filetu łososia 1 jabłko zielone 1 mango 1 pomarańcza 1 cytryna kilka anchois pieprz, sól sos sojowy jasny do smaku oliwa z oliwek 1 granat 1 smoczy owoc (do ozdoby) Przygotowanie: Łososia oczyść ze skóry i ości, posiekaj na drobną kostkę. Do miski wciśnij sok z pomarańczy, dodaj otartą skórkę z cytryny, sos sojowy oraz oliwę z oliwek – energicznie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, a następnie zamarynuj w tym łososia. Następie delikatnie odsącz. Zielone jabłko posiekaj w drobną kostkę i wymieszaj z łososiem. Całość podziel na 2 części: do pierwszej dodaj pokrojone w kostkę mango, a do drugiej dodaj posiekane anchois. Za pomocą łyżeczki wyserwuj oba tatary na talerz i przyozdób ziarnami granatu i pokrojonym w zapałki smoczym owocem. UWAGA: opcjonalnie tatar z anchois można opalić palnikiem, aby nadać mu dymny posmak. Obok tatara można zrobić kleksy z pasty wasabi dla pikantności.
Łosoś na parze150 g filetu z łososia 250 ml białego wytrawnego wina 1 jabłko oliwa z oliwek pieprz, sól
Przygotowanie:
Do rondla wlej pół szklanki wody i szklankę wina – doprowadź do wrzenia. Łososia oczyść ze skóry i ości, posiekaj na drobną kostkę. Zamarynuj w soli, pieprzu i oliwie z oliwek, po czym ułóż na sitku i umieść na rondlu z gotującym się winem i wodą. Pozostaw na 5-7 minut, aż białko się zetnie a łosoś będzie soczysty i pełen aromatu wina. Ułóż rybę na bardzo cienkich plasterkach zielnego jabłka.
Łosoś w prostym teriaki
150 g filetu z łososia miód sos sojowy 1 pomarańcza sól, pieprz 1 mały ananas
Przygotowanie:
W misce wymieszaj miód, sól, pieprz, sos sojowy oraz sok z pomarańczy, opcjonalnie można dodać skórkę z pomarańczy. Opłukanego wodą i osuszonego papierowym ręcznikiem łososia ze skórą zamarynuj w przygotowanej marynacie. Patelnię grillową rozgrzej, wlej oliwę i podsmaż na niej plaster ananasa oraz wcześniej zamarynowaną rybę. Smaż po 3 minuty z każdej strony, rybę odstaw, aby mięo odpoczęło, a przed podaniem polj rybę odrobiną marynaty. Poawaj na plastrze ananasa.