Mazurek? Sernik? A może karpatka? Szukasz inspiracji na Wielkanocne wypieki? Sprawdź przepisy uczestników MasterChef!

ANIA _JW73835.jpg
ANIA _JW73835.jpg

Magda Waś

Karpatka

Ciasto:

  • 250ml wody
  • 125g masła
  • 200 g mąki
  • 4 jajka

Wodę gotujemy z masłem, wrzucamy mąkę i mieszamy, aż ciasto się połączy i będzie odchodzić od ścianek. Po ostygnięciu wbijamy po jednym jajku do uzyskania gładkiej masy. Wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy w 210 stopniach około 25 minut.

Krem:

  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 250 ml mleka
  • laska wanilii
  • 2 łyżki mąki

3 żółtka ucieramy z cukrem. W tym czasie zagotowujemy mleko z laską wanilii. Do ubitych żółtek powoli wlewamy gorące mleko, cały czas ubijając, masę przelewamy do garnka, wsypujemy mąkę i doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.

Kremem smarujemy upieczone ciasto, na krem kładziemy drugie upieczone ciasto i posypujemy cukrem pudrem.

Mazurek

Spód:

  • 300g mąki
  • 200g masła
  • 100 g cukru
  • żółtko

Całość szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki.

Chłodne wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na cienko, wkładamy do formy i pieczemy 20 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.

Masa:

  • maliny
  • cukier
  • 200 ml śmietany 36%
  • 300g czekolady
  • szczypta soli

Maliny wrzucamy na patelnię z cukrem, odparowujemy – masą smarujemy upieczone ciasto. Czekoladę wrzucamy do gorącej śmietany i uzyskujemy krem, kładziemy na masie malinowej. Cukier rozpuszczamy na patelni, wkładamy kawałek masła i szczyptę soli. Mieszamy do uzyskania karmelu. Polewamy czekoladę.

Sernik

  • 500 g sera
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 50g rozpuszczonego masła
  • skórka otarta z pomarańczy
  • łyżka cointerau

Ser mielimy 3 razy, żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę, dorzucamy zmielony ser, wlewamy rozpuszczone masło, skórkę otartą i cointreau. Następnie ubijamy białka i delikatnie łączymy z masą serową. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach.

Krystian Pawlik

Karpatka

Ciasto:

  • 250ml wody
  • 125g masła
  • 200 g mąki
  • 4 jajka

Wodę gotujemy z masłem, wrzucamy mąkę i mieszamy, aż ciasto się połączy i będzie odchodzić od ścianek. Po ostygnięciu łączymy z jajkami po jednym. Ciasto rozkładamy na blasze i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 25 minut.

Creme patissiere

  • 250ml mleka
  • Cukier wanilinowy
  • 30ml alkoholu
  • 3 żółtka
  • 50g cukru
  • Łyżka mąki pszennej
  • Łyżka mąki ziemniaczanej

Mleko zagotowujemy z cukrem wanilinowym. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąki i mieszamy na kąpieli wodnej. Dolewamy powoli mleko, ciągle mieszając do zgęstnienia.

Przekładamy ciasto kremem, posypujemy z wierzchu cukrem pudrem.

Sernik

  • 6 jajek
  • Cukier ok. 100g
  • Ser biały 500g
  • 100g masła
  • Czekolada gorzka
  • 50g masła
  • Pomarańcza
  • Biała czekolada

Ser biały mielimy dwukrotnie. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy masło i dalej ucieramy. Dodajemy ser i mieszamy, następnie dodajemy białka i mieszamy. Masę wylewamy do formy i wkładamy do piekarnika na 200 stopni, na 40 minut. Po wyjęciu polewamy czekoladą rozpuszczoną z 50g masła, posypujemy kawałkami białej czekolady, a na wierzchu układamy skarmelizowany plaster pomarańczy.

Mazurek

  • 300g mąki
  • 200g masła
  • 100g cukru pudru
  • Żółtko
  • Maliny
  • Poziomki
  • czereśnie
  • Czekolada gorzka
  • Orzechy włoskie
  • Rodzynki
  • porzeczki

Mąkę, masło, cukier puder i żółtko zagniatamy na jednolitą masę, po czym wkładamy do lodówki. Na patelni podsmażamy maliny, czereśnie i poziomki z cukrem. Po podsmażeniu przecieramy przez sitko. Ciasto z lodówki rozwałkować, ułożyć w kokilce i piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Na upieczone ciasto wlać mus owocowy, posypać kruszonymi orzechami, rodzynkami i startą czekoladą. Na wierzch ułożyć gałązkę porzeczek.

Mariusz Komenda

Karpatka

Ciasto parzone:

  • 125 g masła
  • 250 ml wody
  • 250 g mąki
  • 5 jajek

Krem:

  • kostka masła
  • 250 ml mleka
  • laska wanilii
  • 70 ml Balleys (likier kawowy)
  • 3 żółtka
  • 50 g cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • kakao
  • świeże owoce

Masło zagotować z wodą. Do ugotowanej wody z masłem wsypać mąkę, zaparzyć ciasto w garnku, odstawić do wystudzenia. Wystudzoną masę wymieszać z 5 jajkami, wyłożyć na blachę, piec w temp 210 stopni około 20 minut.

Mleko zagotować z laską wanilii, żółtka utrzeć z cukrem na kąpieli wodnej. Do ubitych żółtek przelać zagotowane mleko, całą masę przelać do garnka, zagotować, aż krem się zagęści. Masło ucierać na puszystą masę, dodać gotowy przestudzony krem z jajek, dodać likier kawowy. Gotową masę wyłożyć na przestudzone ciasto, udekorować owocami, posypać kakao.

Mazurek

Ciasto kruche orzechowe:

  • 150 g mąki
  • 75 g masła
  • 25 g cukru
  • 20 g orzechów ziemnych
  • żółtko

Krem:

  • pół kostki masła
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • suszone morele
  • migdały
  • 2 łyżki miodu
  • 50 ml rumu
  • czekolada
  • owoce

Wszystkie składniki na ciasto przesiekać, wyrobić ciasto i odstawić do lodówki na 30 minut. Masło ubić na puszystą masę, dodać masło orzechowe, suszone morele i migdały, miód oraz rum, wstawić do lodówki, aby masa zgęstniała. Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć na formę, upiec w temp 200 stopni ok. 15 minut. Na upieczone, ostudzone ciasto wyłożyć krem, udekorować roztopioną czekoladą i świeżymi owocami.

Sernik

Ciasto kruche:

  • 150 g mąki
  • 75 g masła
  • 25 g cukru
  • żółtko

Masa serowa:

  • pół kg sera
  • 5 jajek
  • pół szklanki cukru
  • skórka z pomarańczy
  • wanilia

Wszystkie składniki na ciasto przesiekać, wyrobić ciasto i odstawić do lodówki na 30 minut. Białka oddzielić od żółtek, ubić żółtka z cukrem, ser przemielić przez maszynkę, białka ubić na sztywną pianę. Do ubitych żółtek włożyć zmielony ser, skórkę z pomarańczy i wanilię, wymieszać w mikserze, dodać białka i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do formy, piec ok. 10 minut w 190 stopniach. Na upieczone ciasto wylać masę serową, piec jeszcze ok. 40 minut w temp. 190 stopni. Ciasto kroić na kawałki, wykładać na talerz w towarzystwie sezonowych owoców.

Ania Łempicka

Sernik

  • Ciastka oreo paczka
  • 5 jajek
  • masło
  • czekolada gorzka i mleczna
  • tłusty twaróg kostka
  • cukier wanilinowy
  • cukier puder

Oddzielamy krem z ciasteczek od ciasteczek. Rozpuszczamy tabliczkę gorzkiej czekolady z łyżką masła, mieszamy z ciasteczkami i wkładamy do formy wyłożonej papierem, przyklepujemy. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy białka z 6 łyżkami cukru pudru na sztywną masę. Żółtka ucieramy z torebką cukru wanilinowego. Twaróg mielimy, miksujemy go z żółtkami. Wszystko mieszamy razem z białkami. Wylewamy masę do formy, pieczemy w temperaturze 180 stopni góra dół przez 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy jest mokre, pieczemy, aż patyczek będzie suchy.

Sernik polewamy rozpuszczoną czekoladą (robimy wzroki).

Mazurek

  • Masło
  • mąka tortowa
  • jajka
  • cukier puder
  • 2 konfitury wiśniowe
  • czekolada gorzka i mleczna
  • maliny
  • ½ listka żelatyny

Szklankę mąki i ¾ szklanki cukru pudru wysypujemy na stolnicę, dodajemy ¼ kostki masła, siekamy nożem i wyrabiamy szybko ciasto, dodajemy żółtko. Jak ciasto jest jednolite, wykładamy na formę wyłożoną papierem, dziurkujemy widelcem. Wkładamy do zamrażarki. Listek żelatyny wkładamy do miski z zimną wodą. Konfiturę wiśniową wlewamy do garnka, podgrzewamy i po chwili, jak jest zagrzana, przelewamy przez sito i znów wrzucamy same już wiśnie do garnka, wlewamy 2 łyżki soku, który został i wrzucamy żelatynę, mieszamy, aż się rozpuści. Ciasto wyciągamy z zamrażarki i pieczemy w 180 stopniach góra dół przez 25 minut, sprawdzamy, czy będzie rumiane. Na upieczone, ostudzone ciasto wykładamy masę wiśniową. Rozpuszczone pół gorzkiej i mlecznej czekolady wylewamy na ciasto, dekorujemy malinami.

Karpatka

Ciasto parzone:

  • 125 g masła
  • 250 ml wody
  • 250 g mąki
  • 5 jajek

Masło zagotować z wodą. Do ugotowanej wody z masłem wsypać mąkę, zaparzyć ciasto w garnku, odstawić do wystudzenia. Następnie wbijamy po jednym jajku do uzyskania gładkiej masy.

Krem:

  • Jaja
  • cukier
  • mąka ziemniaczana
  • mleko
  • czekolada

Żółtka ubijamy z 3 łyżkami cukru na kąpieli wodnej, dolewamy pół szklanki mleka i dosypujemy łyżkę mąki ziemniaczanej, jeśli jest rzadkie, dosypać mąki, zagotowujemy, ciągle ubijając.

Na dwie formy wylewamy po połowie ostudzonego ciasta i pieczemy w 210 stopniach przez 20-25 minut. Ostudzone ciasto przekładamy kremem. Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą.Zobacz WIĘCEJ:

Wielkanocne życzenia od Grzegorza Zawieruchy - zwycięzcy 8

Wielkanocne życzenia od Grzegorza Zawieruchy - zwycięzcy 8. edycji MasterChef! Weź udział w świątecznej akcji!

Czy Grzegorz Zawierucha gotuje razem z bratem?

Czy Grzegorz Zawierucha gotuje razem z bratem?

podziel się:

Pozostałe wiadomości