Magda Waś
Karpatka
Ciasto:
- 250ml wody
- 125g masła
- 200 g mąki
- 4 jajka
Wodę gotujemy z masłem, wrzucamy mąkę i mieszamy, aż ciasto się połączy i będzie odchodzić od ścianek. Po ostygnięciu wbijamy po jednym jajku do uzyskania gładkiej masy. Wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy w 210 stopniach około 25 minut.
Krem:
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 250 ml mleka
- laska wanilii
- 2 łyżki mąki
3 żółtka ucieramy z cukrem. W tym czasie zagotowujemy mleko z laską wanilii. Do ubitych żółtek powoli wlewamy gorące mleko, cały czas ubijając, masę przelewamy do garnka, wsypujemy mąkę i doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
Kremem smarujemy upieczone ciasto, na krem kładziemy drugie upieczone ciasto i posypujemy cukrem pudrem.
Mazurek
Spód:
- 300g mąki
- 200g masła
- 100 g cukru
- żółtko
Całość szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki.
Chłodne wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na cienko, wkładamy do formy i pieczemy 20 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.
Masa:
- maliny
- cukier
- 200 ml śmietany 36%
- 300g czekolady
- szczypta soli
Maliny wrzucamy na patelnię z cukrem, odparowujemy – masą smarujemy upieczone ciasto. Czekoladę wrzucamy do gorącej śmietany i uzyskujemy krem, kładziemy na masie malinowej. Cukier rozpuszczamy na patelni, wkładamy kawałek masła i szczyptę soli. Mieszamy do uzyskania karmelu. Polewamy czekoladę.
Sernik
- 500 g sera
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 50g rozpuszczonego masła
- skórka otarta z pomarańczy
- łyżka cointerau
Ser mielimy 3 razy, żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę, dorzucamy zmielony ser, wlewamy rozpuszczone masło, skórkę otartą i cointreau. Następnie ubijamy białka i delikatnie łączymy z masą serową. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach.
Krystian Pawlik
Karpatka
Ciasto:
- 250ml wody
- 125g masła
- 200 g mąki
- 4 jajka
Wodę gotujemy z masłem, wrzucamy mąkę i mieszamy, aż ciasto się połączy i będzie odchodzić od ścianek. Po ostygnięciu łączymy z jajkami po jednym. Ciasto rozkładamy na blasze i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 25 minut.
Creme patissiere
- 250ml mleka
- Cukier wanilinowy
- 30ml alkoholu
- 3 żółtka
- 50g cukru
- Łyżka mąki pszennej
- Łyżka mąki ziemniaczanej
Mleko zagotowujemy z cukrem wanilinowym. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąki i mieszamy na kąpieli wodnej. Dolewamy powoli mleko, ciągle mieszając do zgęstnienia.
Przekładamy ciasto kremem, posypujemy z wierzchu cukrem pudrem.
Sernik
- 6 jajek
- Cukier ok. 100g
- Ser biały 500g
- 100g masła
- Czekolada gorzka
- 50g masła
- Pomarańcza
- Biała czekolada
Ser biały mielimy dwukrotnie. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy masło i dalej ucieramy. Dodajemy ser i mieszamy, następnie dodajemy białka i mieszamy. Masę wylewamy do formy i wkładamy do piekarnika na 200 stopni, na 40 minut. Po wyjęciu polewamy czekoladą rozpuszczoną z 50g masła, posypujemy kawałkami białej czekolady, a na wierzchu układamy skarmelizowany plaster pomarańczy.
Mazurek
- 300g mąki
- 200g masła
- 100g cukru pudru
- Żółtko
- Maliny
- Poziomki
- czereśnie
- Czekolada gorzka
- Orzechy włoskie
- Rodzynki
- porzeczki
Mąkę, masło, cukier puder i żółtko zagniatamy na jednolitą masę, po czym wkładamy do lodówki. Na patelni podsmażamy maliny, czereśnie i poziomki z cukrem. Po podsmażeniu przecieramy przez sitko. Ciasto z lodówki rozwałkować, ułożyć w kokilce i piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Na upieczone ciasto wlać mus owocowy, posypać kruszonymi orzechami, rodzynkami i startą czekoladą. Na wierzch ułożyć gałązkę porzeczek.
Mariusz Komenda
Karpatka
Ciasto parzone:
- 125 g masła
- 250 ml wody
- 250 g mąki
- 5 jajek
Krem:
- kostka masła
- 250 ml mleka
- laska wanilii
- 70 ml Balleys (likier kawowy)
- 3 żółtka
- 50 g cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- kakao
- świeże owoce
Masło zagotować z wodą. Do ugotowanej wody z masłem wsypać mąkę, zaparzyć ciasto w garnku, odstawić do wystudzenia. Wystudzoną masę wymieszać z 5 jajkami, wyłożyć na blachę, piec w temp 210 stopni około 20 minut.
Mleko zagotować z laską wanilii, żółtka utrzeć z cukrem na kąpieli wodnej. Do ubitych żółtek przelać zagotowane mleko, całą masę przelać do garnka, zagotować, aż krem się zagęści. Masło ucierać na puszystą masę, dodać gotowy przestudzony krem z jajek, dodać likier kawowy. Gotową masę wyłożyć na przestudzone ciasto, udekorować owocami, posypać kakao.
Mazurek
Ciasto kruche orzechowe:
- 150 g mąki
- 75 g masła
- 25 g cukru
- 20 g orzechów ziemnych
- żółtko
Krem:
- pół kostki masła
- 4 łyżki masła orzechowego
- suszone morele
- migdały
- 2 łyżki miodu
- 50 ml rumu
- czekolada
- owoce
Wszystkie składniki na ciasto przesiekać, wyrobić ciasto i odstawić do lodówki na 30 minut. Masło ubić na puszystą masę, dodać masło orzechowe, suszone morele i migdały, miód oraz rum, wstawić do lodówki, aby masa zgęstniała. Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć na formę, upiec w temp 200 stopni ok. 15 minut. Na upieczone, ostudzone ciasto wyłożyć krem, udekorować roztopioną czekoladą i świeżymi owocami.
Sernik
Ciasto kruche:
- 150 g mąki
- 75 g masła
- 25 g cukru
- żółtko
Masa serowa:
- pół kg sera
- 5 jajek
- pół szklanki cukru
- skórka z pomarańczy
- wanilia
Wszystkie składniki na ciasto przesiekać, wyrobić ciasto i odstawić do lodówki na 30 minut. Białka oddzielić od żółtek, ubić żółtka z cukrem, ser przemielić przez maszynkę, białka ubić na sztywną pianę. Do ubitych żółtek włożyć zmielony ser, skórkę z pomarańczy i wanilię, wymieszać w mikserze, dodać białka i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do formy, piec ok. 10 minut w 190 stopniach. Na upieczone ciasto wylać masę serową, piec jeszcze ok. 40 minut w temp. 190 stopni. Ciasto kroić na kawałki, wykładać na talerz w towarzystwie sezonowych owoców.
Ania Łempicka
Sernik
- Ciastka oreo paczka
- 5 jajek
- masło
- czekolada gorzka i mleczna
- tłusty twaróg kostka
- cukier wanilinowy
- cukier puder
Oddzielamy krem z ciasteczek od ciasteczek. Rozpuszczamy tabliczkę gorzkiej czekolady z łyżką masła, mieszamy z ciasteczkami i wkładamy do formy wyłożonej papierem, przyklepujemy. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy białka z 6 łyżkami cukru pudru na sztywną masę. Żółtka ucieramy z torebką cukru wanilinowego. Twaróg mielimy, miksujemy go z żółtkami. Wszystko mieszamy razem z białkami. Wylewamy masę do formy, pieczemy w temperaturze 180 stopni góra dół przez 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy jest mokre, pieczemy, aż patyczek będzie suchy.
Sernik polewamy rozpuszczoną czekoladą (robimy wzroki).
Mazurek
- Masło
- mąka tortowa
- jajka
- cukier puder
- 2 konfitury wiśniowe
- czekolada gorzka i mleczna
- maliny
- ½ listka żelatyny
Szklankę mąki i ¾ szklanki cukru pudru wysypujemy na stolnicę, dodajemy ¼ kostki masła, siekamy nożem i wyrabiamy szybko ciasto, dodajemy żółtko. Jak ciasto jest jednolite, wykładamy na formę wyłożoną papierem, dziurkujemy widelcem. Wkładamy do zamrażarki. Listek żelatyny wkładamy do miski z zimną wodą. Konfiturę wiśniową wlewamy do garnka, podgrzewamy i po chwili, jak jest zagrzana, przelewamy przez sito i znów wrzucamy same już wiśnie do garnka, wlewamy 2 łyżki soku, który został i wrzucamy żelatynę, mieszamy, aż się rozpuści. Ciasto wyciągamy z zamrażarki i pieczemy w 180 stopniach góra dół przez 25 minut, sprawdzamy, czy będzie rumiane. Na upieczone, ostudzone ciasto wykładamy masę wiśniową. Rozpuszczone pół gorzkiej i mlecznej czekolady wylewamy na ciasto, dekorujemy malinami.
Karpatka
Ciasto parzone:
- 125 g masła
- 250 ml wody
- 250 g mąki
- 5 jajek
Masło zagotować z wodą. Do ugotowanej wody z masłem wsypać mąkę, zaparzyć ciasto w garnku, odstawić do wystudzenia. Następnie wbijamy po jednym jajku do uzyskania gładkiej masy.
Krem:
- Jaja
- cukier
- mąka ziemniaczana
- mleko
- czekolada
Żółtka ubijamy z 3 łyżkami cukru na kąpieli wodnej, dolewamy pół szklanki mleka i dosypujemy łyżkę mąki ziemniaczanej, jeśli jest rzadkie, dosypać mąki, zagotowujemy, ciągle ubijając.
Na dwie formy wylewamy po połowie ostudzonego ciasta i pieczemy w 210 stopniach przez 20-25 minut. Ostudzone ciasto przekładamy kremem. Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą.Zobacz WIĘCEJ:
Wielkanocne życzenia od Grzegorza Zawieruchy - zwycięzcy 8. edycji MasterChef! Weź udział w świątecznej akcji!
Czy Grzegorz Zawierucha gotuje razem z bratem?