Matuesz Pietruszewski

Ma 29 lat i mieszka w Nowym Tomyślu niedaleko Poznania. Z zawodu jest ślusarzem.

CARBONARA
Makaron spaghetti:
- 200 g mąki Typ 00
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 50 ml wody
Na stolnicę wysypujemy mąkę, wbijamy jajko i wlewamy wodę. Ciasto wyrabiamy, aż składniki dobrze się połączą.
Gotowe ciasto przepuszczamy najpierw przez wałek w maszynce, a następnie przez nakładkę Spaghetti
Wrzucamy do gotującej i osolonej wody i gotujemy przez 3-4 min.
Carbonara:
- 3 jajka
- 100 g Grana Padano
- 100 g boczku wędzonego
- posiekana natka pietruszki
- pieprz kolorowy
W misce należy roztrzepać jajka i połączyć je z drobno startym serem. W tym samym czasie pokrojony w kostkę boczek podsmażamy na patelni, aż się zarumieni.
Gdy boczek już jest gotowy wrzucamy do niego wcześniej przygotowany makaron, delikatnie podsmażamy i wlewamy sos, w tym samy czasie naczynie zdejmujemy z ognia i szybko mieszamy by sos się nie ściął i pozostał kremowy.
Na talerzu danie należy posypać pietruszką.
Smacznego
Pozostałe wiadomości